Prima pagina

Proprietarii olandezi ai alunelor Felix negociaza preluarea marcii Fiesta

07.06.2005, 19:47 317

Gigantul olandez de pe piata alunelor din Europa, The Nut Company, este in negocieri avansate pentru achizitia producatorului de alune Fiesta, au declarat pentru Ziarul Financiar surse apropiate discutiilor.

The Nut Company, care are in portofoliu marca de alune Felix, intentioneaza sa achizitioneze pachetul integral al companiei Flipper Comimpex, o afacere cu capital majoritar turcesc, valorile avansate pentru aceasta tranzactie fiind la nivelul a 6 - 8 milioane euro.

Cele doua parti nu au dorit sa faca nici un comentariu pe aceasta tema påna la inchiderea editiei.

Grupul olandez tatoneaza afacerea producatorului de alune Fiesta de mai multa vreme, iar o achizitie ar insemna intrarea si pe segmentul mediu al pietei alunelor, unde se plaseaza marca Fiesta. Alunele Felix, marca a grupului The Nut Company, sunt importate in Romånia si se plaseaza pe segmentul premium al pietei de profil.

Compania Flipper se plaseaza intre primii cinci jucatori de pe piata alunelor din Romånia, care acopera circa 63% din cerere, conform unui studiu pe 2004 al companiei de cercetare de piata MEMRB. Pe långa marca Fiesta, detinuta de Flipper, pe piata alunelor pozitii bune au si Alka, Elite sau Mogyi.

Producatorul de cafea Elite Romånia a intrat pe piata alunelor si a semintelor de mai mult de un an.

Piata alunelor din Romånia s-a ridicat anul trecut la o valoare de 50 - 60 milioane euro, conform estimarilor facute de jucatori.

Piata alunelor din Romånia a devenit din ce in ce mai competitiva.

Afacerea Flipper Comimpex este detinuta de catre cetatenii turci Ilyas Gurdal (29,99%), Kadir Cokyapici (29,99%), Teoman Cokyapici (29,99%), Balta Selcuk (2%), Salahaddin Yavuz (4,99%), restul de circa 3% fiind detinute de cetateanul romån Mihai Litinschi, conform datelor de la Registrul Comertului.

Flipper Comimpex a inregistrat in 2003 un profit net de 490.000 euro la o cifra de afaceri de 5,1 milioane euro. Olandezii de la The Nut Company au incercat in ultimii ani sa faca o achizitie in Romånia, a doua piata ca marime din Europa Centrala si de Est dupa Polonia.

The Nut Company, cu sediul la Arnhem - Olanda, are facilitati de productie in Olanda, Germania, Franta si Polonia.

Compania olandeza The Nut Company are in portofoliu pe piata alunelor marci precum Jack Klijn (in Olanda), Ültje (in Germania si Austria), Jack Benoit (in Franta si Italia) sau Felix (in Polonia pentru piata de consum din Europa).

Portofoliul de afaceri al olandezilor de la The Nut Company include pe långa brandurile proprii mentionate mai sus, si private label (produse ale companiei olandeze sub marci exclusive ale unor lanturi de retail precum Carrefour sau Metro prin intermediul carora se si vånd).

Gigantul olandez al alunelor a luat nastere in urma unei fuziuni in 1999 a companiilor Granaria Food Group BV (Olanda), Felix Snack Gmbh si Ültje GmbH (ambele din Germania), operatiune aprobata in 2000 de catre Comisia Europeana.

Dupa ce ani de zile categoria asa-numita a produselor de impuls (din care fac parte printre altele seminte, alune, snack-uri, chipsuri) a fost confruntata o scadere a cererii, in ultimii ani, pe fondul cresterii puterii de cumparare, consumul a crescut.

Gigantul american PepsiCo a cumparat la finele anului trecut, alaturi de General Mills, cel mai mare producator si distribuitor de snack-uri din Romånia - Star Foods, in cadrul unei tranzactii de circa 20 milioane euro. Ulterior, PepsiCo a anuntat ca va deveni unicul proprietar al Star Foods prin preluarea participatiei de 40,5% detinuta de General Mills. adrian.mirsanu@zf.ro ; stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO