Prima pagina

Putin promite Moldovei "marea cu sarea"

19.06.2000, 00:00 5



Presedintele rus Vladimir Putin a promis sambata sa faca mai mult pentru a ajuta Republica Moldova sa rezolve disputa cu regiunea transnistreana, care incearca de aproape un deceniu sa obtina independenta fata de autoritatile de la Chisinau. In cadrul unei vizite de 15 ore care a incheiat turneul sau in Europa, ce a mai cuprins Spania si Germania, Putin si-a asigurat gazdele ca Moscova priveste Transnistria, regiune locuita in special de etnici rusi, ca pe o parte a Republicii Moldova, relateaza Reuters.

Totodata, cele doua tari au convenit un acord de principiu privind furnizarea de gaz rusesc catre Moldova, detaliile documentului nefiind facute publice pentru moment. Potrivit purtatorului de cuvant al Presedintiei moldovene, Anatol Golea, Putin si Lucinschi au discutat despre reesalonarea datoriilor de 861 de milioane de dolari pe care Chisinaul le are fata de Moscova, precum si diverse modalitati de reducere a penalitatilor determinate de intarzierea platilor.

Liderul de la Kremlin a sosit la Chisinau vineri-seara, cu un avion de tip IL96 si, date fiind dimensiunile aparatului, a fost nevoit sa aterizeze chiar in mijlocul aeroportului. Dupa ce a fost cazat, Vladimir Putin, imbracat in tinuta sport si insotit de omologul sau moldovean Petru Lucinschi, s-a indreptat catre Condrita, unde intrevederea dintre cei doi presedinti s-a desfasurat la resedinta fostului prim-secretar al Republicii Moldova Ivan Bodiul si a durat aproape doua ore.

Sambata, cei doi presedinti au discutat cateva ore in parcul central al orasului, principalul subiect fiind conflictul din Transnistria. Pentru urgentarea procesului de negocieri, Rusia a creat un comitet special, care va fi condus de fostul premier Evgheni Primakov.

Presa de la Chisinau a scris, inaintea vizitei, ca Putin a pus cateva conditii inainte de a veni in Republica Moldova, referitoare la crearea unei baze militare ruse in Transnistria, deschiderea unei sectii consulare ruse la Tiraspol si desemnarea limbii ruse drept a doua limba oficiala in stat. Ajuns la Chisinau, Putin a declarat insa ca Rusia nu doreste crearea unei baze militare la Tiraspol. "Vom tine cont de Constitutia Republicii Moldova si de decizia summitului OSCE de la Istanbul, pe care vom incerca sa o respectam. Rusia se pronunta pentru o Moldova integra si independenta, insa, in acelasi timp, trebuie sa luam in considerare si interesele tuturor grupurilor etnice din aceasta regiune, inclusiv din Transnistria", a spus Putin.

Putin a refuzat, sambata, sa aiba o intrevedere, la Chisinau, cu liderul separatist Igor Smirnov, care a fost insa primit de secretarul Consiliului de Securitate al Federatiei Ruse, Serghei Ivanov.

Presedintele moldovean s-a pronuntat vineri, in cadrul uneui interviu, pentru mentinerea trupelor ruse in Transnistria pana la reglementarea definitiva a diferendului.

Autoritatile de la Moscova s-au angajat, prntr-un acord semnat in cadrul summit-ului OSCE de la Istanbul, in 1999, sa evacueze complet trupele sale desfasurate in regiunea separatista pana la sfarsitul anului 2002.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO