Prima pagina

Randamentele din imobiliare au scazut cel mai rapid

15.08.2007, 20:57 28

Proprietarii celor mai vanate imobile de birouri din Capitala ar putea forta in acest an "mana" investitorilor, in tranzactii de 6%, in euro, in ceea ce priveste randamentele investitionale. Cu alte cuvinte, cumparatorii de proprietati imobiliare ar urma sa obtina venituri anuale reprezentand doar 6% din investitia in active, in conditiile in care la inceputul anului trecut tranzactiile se derulau la randamente de 9%, sau chiar mai mari.
"Cu siguranta piata locala a cunoscut cea mai rapida comprimare a yield-urilor din regiune. Am observat in 2002 ca piata locala de real estate va decola in scurt timp. Lucrurile s-au intamplat chiar mai repede decat ma asteptam. Mentalitatea din exterior a investitorilor este ca Romania este in urma statelor din Europa Centrala, dar perceptia se schimba cand ajung aici", declara Troy Javaher, Director of Business Development Capital Markets la compania de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle (JLL).
Randamentul investitional este principalul criteriu de negociere in cazul tranzactiilor cu proprietati imobiliare.
Lucrurile se modifica rapid pe piata imobiliara locala si acest lucru se observa atat pe santiere, dar mai ales in calculele investitorilor, care observa cum achizitiile in Romania se fac la marje comparabile cu cele de pe piete mai mature, precum Cehia sau Polonia.
Javaher, 39 de ani, este originar din California, a avut afaceri in industria IT, dupa care a absolvit un master de real estate la Columbia University. La sfarsitul anului 2006 a venit la JLL, prima "misiune" fiind deschiderea biroului din Bucuresti.
"Primele vizite in Bucuresti si Chisinau le-am facut in 1998 si pot spune ca schimbarile din perioada 1998-2002 nu inseamna nimic comparativ cu ce s-a intamplat intre 2004 si 2007", apreciaza managerul JLL.
Scaderea randamentelor este in stransa legatura cu stabilitatea pietei, tinand cont ca randamentele de 12-14%, inregistrate in urma cu trei-patru ani, erau specifice unei piete emergente, aflata in plina dezvoltare.
Randamentele investitionale erau la sfarsitul anului 2005 - inceputul anului 2006 in jurul valorii de 9% atat pe segmentul spatiilor comerciale, cat si de birouri.
La jumatatea acestui an tranzactiile s-au realizat la randamente in jurul valorii de 6,5%, iar reprezentantul JLL sustine ca pragul de 6% ar putea fi "testat" de o tranzactie ce va avea loc pana la sfarsitul acestui an.
JLL a revenit la inceputul acestui an pe piata locala dupa ce, la inceputul anilor 2000, firma decisese sa-si inchida biroul din Romania. Compania, ale carei venituri se axeaza in mare masura pe pietele de capital, si-a deschis un nou birou in care lucreaza in prezent zece oameni. Prima parte a anului este considerata de Troy Javaher, director of business development capital markets al JLL, drept "foarte, foarte, foarte buna", tinand cont de obiectivele companiei pentru acest an.
"Pentru acest an ne-am propus sa ne stabilim biroul, sa cunoastem jucatorii locali, sa crestem echipa si sa preluam doar proiecte de amploare. Tinand cont de rezultatele avute de celelalte companii anul trecut, putem spune ca vom intra inca din acest an intre primele cinci companii de pe piata", apreciaza Javaher.
Printre cele mai importante proiecte in care au fost implicati se numara consultanta oferita in vanzarea parcului de afaceri S-Park din nordul Bucurestiului (101,5 mil. euro) sau servicii de leasing pentru centrul comercial Cotroceni Park sau proiectul comercial dezvoltat de Liebrecht & wooD pe autostrada Bucuresti-Pitesti.
"Am revenit acum in Romania deoarece piata s-a dezvoltat foarte mult in ultimii ani. Fondurile de investitii au asteptat aderarea la Uniunea Europeana. Pot spune ca eu si Krick (Charles Krick, Associate Director JLL - n.red.) ne-am intalnit in fiecare zi cu investitori in luna ianuarie, dupa aderare. De altfel, 2006 a fost primul an cu un volum ridicat de tranzactii pe piata locala", declara Javaher.
Piata locala de consultanta imobiliara este estimata pentru acest an la 50 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO