Prima pagina

Raport catre UE: “Am depasit planul la arierate”

04.07.2003, 00:00 14



"Nivelul arieratelor pentru agentii economici monitorizati s-a realizat in suma de 150.435,3 miliarde de lei in preturi curente, in proportie de 148,3% fata de program."



"Performanta" apartine autoritatilor, este valabila pentru anul trecut si apare in "Raportul asupra progreselor inregistrate in pregatirea pentru aderarea la Uniunea Europeana in perioada septembrie 2002 - iunie 2003", discutat de guvern sambata trecuta.



Exista insa o solutie! Mult discutata in ultima vreme “inghetare" a datoriilor catre bugetele statului, in suma ce 5,1 miliarde de dolari si care care doar sugereaza dimensiunea totala a blocajului financiar din economie.



Proiectul este inclus in Raport si are si nume: "Ordonanta de urgenta privind restructurarea si redresarea economica si financiara a unor companii nationale, regii autonome si societati comerciale". Adica in discutie intra nu numai societati de stat, asa cum a sustinut ministrul finantelor, ci si private. Cum vor functiona aici regulile concurentei, ramane de vazut.



Problema este ca aproape jumatate din totalul arieratelor respective o reprezinta datoriile catre diversi parteneri comerciali - 48,7%. Ceea ce inseamna ca inghetarea obligatiilor catre buget nu rezolva mare lucru. Datoriile catre bugetul asigurarilor sociale insumeaza 27,5% din total, in timp ce bugetul statului are creante la nivelul de 20%, bugetul fondurilor speciale de 3,3% iar bugetele locale de 0,5%. Autoritatile nu au cu ce se lauda in fata Comisiei Europene la capitolul arierate, care inseamna restructurare, adica economie de piata functionala. Asa ca scot la bataie proiectul cu “inghetarea" datoriilor. Si pe langa intentii, mentioneaza "o scadere" a nivelului arieratelor, in preturi comparabile, in lunile ianuarie si februarie ale acestui an.



Guvernul a ajuns la concluzia ca procesul de privatizare si restructurare din economie nu poate continua fara “inghetarea obligatiilor datorate bugetului general consolidat la 31.12.2002". Ordonanta de care se vorbeste in Raport se vrea nici mai mult nici mai putin decat un panaceu pentru economia nerestructurata. Astfel, Guvernul leaga inghetarea datoriilor de reducerea capacitatilor de productie, disponibilizari de personal, cu o reducere corespunzatoare a cheltuielilor cu salariile si, in plus, cresterea volumului de investitii prin asigurarea corespunzatoare a surselor proprii de finantare.



"Raportul privind evaluarea progreselor" arata ca, din cele 541 de masuri scadente in semestrul I 2003, pe cele 11 prioritati ale Planului si Programului legislativ de pregatire a aderarii, au fost indeplinite numai 320, iar dintre masurile scadente in iunie 2003 au fost finalizate 62.



Problema este ca majoritatea masurilor de-abia au fost adoptate ca acte normative, care nu au inceput sa-si produca efectele. Ceea ce inseamna ca indeplinirea unora din criteriile necesare obtinerii statutului de economie de piata functionala este valabila doar pe hartie, si nu in economia reala. Romania a primit in primavara acest statut din partea Statelor Unite, mai mult ca pe un premiu politic. Ultima evaluare pe anul acesta a criteriilor cerute de Uniunea Europeana urmeaza sa aiba loc in august. Romania este singurul candidat care nu indeplineste criteriul economiei de piata functionale. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO