Prima pagina

RASDAQ face doi pasi spre fuziunea cu Bursa

02.03.2004, 00:00 9

Operatiunile cu o parte din actiunile listate la Bursa Electronica RASDAQ se vor realiza peste cateva luni prin intermediul sistemului de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB). In afara de programul informatic de tranzactionare, piata RASDAQ vrea sa imprumute de la BVB si unul dintre regulamente, cel privind atributiile de suspendare de la tranzactionare a companiilor aflate in proces de majorare de capital. Perioadele lungi de suspendare prin care trec in prezent actiunile de pe RASDAQ sunt, conform brokerilor unul din motivele pentru care acestea sunt mai putin atractive pentru investitori.
Cele doua masuri sunt inca doi pasi spre fuziunea celor doua piete, hotarata in primavara anului trecut. Fuziunea ar putea sa nu se realizeze totusi nici in acest an, din cauza intarzierii adoptarii legii consolidate a pietei de capital.
"Am depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) un regulament care sa permita tranzactionarea societatilor listate pe RASDAQ la Bursa de Valori," spune Anca Dumitru directorul RASDAQ. Bursa ar urma sa asigure doar sistemul tehnic de tranzactionare, restul atributiilor, cum ar fi verificarea respectarii standardelor de transparenta sau raportarea rezultatelor tranzactiilor urmand sa ramana la RASDAQ. In prima faza societatile care vor fi tranzactionate la Bursa vor fi cele ce la categoria I a RASDAQ (14 societati), numarul acesta putand fi extins ulterior. Principalul avantaj va fi reducerea costurilor.
"Tranzactionarea pe piata RASDAQ este bazata pe negociere, fapt care are uneori efecte negative asupra preturilor. Sistemul de pe RASDAQ este insa bun pentru concentrarea pachetelor de actiuni si oferte de preluare," spne Emil Ogica, presedintele Intercapital Invest.
Efectul tranzactionararii  prin sistemul Bursei va fi si unul psihologic, care ar putea duce la cresterea preturilor actiunilor, conform lui Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. De altfel, intr-un sondaj de pe site-ul www.kmarket.ro, 90% din respondenti au raspuns ca interesul investitorilor va fi mai mare dupa ce companiile vor fi tranzactionate prin sistemul BVB.
Pe de alta parte piata RASDAQ vrea insa preia de la CNVM responsabilitatile care revin si BVB. "Vom incerca sa preluam regulamentul BVB privind atributiile de suspendare a actiunilor listate," a declarat pentru Ziarul Financiar Anca Dumitru. Spre deosebire de Bursa, piata RASDAQ nu are atributii privind suspendarea de la tranzactionare a companiilor, aceste masuri fiind luate de CNVM. Efectul: suspendari care dureaza mai multe luni si investitori care nu pot sa isi vanda actiunile in aceste perioade. In plus, fondurile mutuale se feresc sa investeasca actiuni de pe RASDAQ pentru ca trebuie sa le inregistreze in activ la o alta valoare decat cea de piata atunci cand nu sunt tranzactionate pentru mai mult de trei luni.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO