Prima pagina

Record la exporturi in februarie, dar deficitul ramane mare

26.03.2004, 00:00 19

Cresterea deficitului comercial s-a mai temperat pe primele doua luni ale acestui an, in conditiile cresterii exporturilor in februarie pana la 1,5 miliarde euro, nivel care a mai fost atins doar in iulie 2003, dar ramane mare: plus 31% fata de aceeasi perioada a anului anterior.
Exporturile de pe primele doua luni ale acestui an au fost de 2,7 miliarde euro, cu 11% mai mari fata de aceeasi perioada din 2003, iar importurile au fost de 3,3 miliarde euro, cu 15% mai mari.
Exporturile romanesti au crescut in ultimii ani, dar intr-un ritm din ce in ce mai redus, iar datele din ianuarie, care au aratat o crestere de doar 1% an la an,  au alarmat analistii si oficialitatile. Ca urmare, evolutia din februarie a trebuit subliniata.
"In cursul lunii februarie 2004 s-a inregistrat o crestere cu 22,7% a volumului exporturilor (1,5 mld. euro) faia de luna ianuarie, in timp ce cresterea importurilor s-a redus la 15% (volumul acestora fiind de 1,77 miliarde euro). In aceste conditii, deficitul balantei comerciale din luna februarie a fost cu 45 mil. euro mai scazut decat cu o luna in urma", a anuntat ieri Ministerul Economiei si Comertului, prin Departamentul pentru Analiza Institutionala si Sociala din cadrul Cabinetului Adrian Nastase.  In mod uzual, datele privind deficitul comercial vin de la Institutul National de Statistica si Studii Economice. "Datele pe februarie arata spectaculos, dar cu o floare nu se face primavara. Nu cred ca o variatie de 22% luna la luna a exporturilor arata o tendinta pe termen lung. In iulie anul trecut situatia a fost similara - cu o crestere a exporturilor de la 1,2 miliarde euro in iunie la 1,5 miliarde euro, dar apoi in august au scazut la 1,2 miliarde euro. Aceasta arata ca astfel de cresteri de la luna la luna nu sunt sustenabile, astfel incat ne putem astepta la o corectie in martie", a comentat Radu Craciun, analist din cadrul bancii ABN Amro. 
Cu deficit mare sau nu, evolutia comertului Romaniei arata, prin cresterea exporturilor cu 11% pe primele doua luni, ca economia este legata din ce in ce mai mult de exterior si ca eliminerea facilitatii fiscale pentru exportatori (12,5% impozit pe profit) nu a avut efecte foarte negative. 
"Trebuie spus ca datele din februarie arata ca se prefigureaza un plafon inferior de scadere a cresterii exporturilor.  Aceasta este jumatatea plina a paharului. Jumatatea goala este ca deficitul comercial continua sa fie mai mare an la an fata de cel de anul trecut cu o valoare semnificativa.  Pentru diminuarea sa, raman sa-si faca efectul deciziile anuntate ale Guvernului : tinerea sub control a deficitului bugetar, inchiderea intreprinderilor nerentabile mari importatoare, o politica de tarifare si vamala care sa descurajeze in mod selectiv importurile", a mai spus Craciun.
Cresterea deficitului comercial cu peste 30% pe primele doua luni poate fi explicata insa si prin cresterea leului fata de euro: pe primele doua luni au intrat in tara mari sume de valuta, piata a devenit excedentara, astfel incat euro a ajuns la 40.014 lei la 29 februarie, fata de 41.117 lei la 31 decembrie, adica a scazut cu 2,6% fata de leu. Aprecierea monedei nationale este favorabila pentru importuri si nu incurajeaza exporturile.
Radu Craciun nu inclina spre aceasta varianta. "Este greu de spus acum daca aprecierea nominala a leului fata de euro pe primele doua luni ale anului a avut vreun efect. Mai trebuie asteptat", a spus Craciun. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO