Prima pagina

Restantele la credite de consum au crescut cu 80% in cinci luni

25.02.2005, 00:00 19

Volumul restantelor mai vechi de 30 de zile inregistrate de debitorii persoane fizice, cu expuneri mai mici de 200 de milioane de lei (5.150 de euro), a crescut in decembrie cu 12% in lei, pana la 686 de miliarde de lei (echivalentul a 17,7 milioane de euro), arata datele Centralei Riscurilor Bancare.



Fata de luna august, cand CRB a inceput monitorizarea asa-numitelor credite de consum, restantele au inregistrat un salt de peste 80%, in timp ce numarul clientilor care au intarziat cu plata ratelor a crescut cu 35%.



Exprimata in euro, cresterea lunara este de aproape 16%, in conextul aprecierii leului. Totodata, numarul restantierilor a crescut cu 10%, ajungand la 145.983 de persoane.



Aceasta in conditiile in care soldul creditelor acordate populatiei (credite de consum plus imobiliare) a crescut in decembrie cu aproape 5%, pana la 112.000 miliarde de lei (2.900 de milioane de euro). Oficialii Bancii Nationale sustin ca, desi in crestere, ponderea restantelor populatiei in totalul creditelor de consum ramane redusa, nefiind ingrijoratoare. Datele sunt comparabile cu cele inregistrate de Biroul de Credit, care la jumatatea acestei luni contabiliza restante in valoare totala de 654 de miliarde de lei (17,6 milioane de euro). Oficialii Biroului subliniaza ca numarul persoanelor care inregistreaza restante la cel putin doua banci depaseste 11.000, insa este pe un trend descendent.



Ponderea cea mai importanta este detinuta de restantele aparute la rambursarea creditelor contractate in lei, care totalizau in decembrie 605 mld. lei (15,6 mil. euro), respectiv 88% din total. Comparativ cu luna precedenta, acestea au inregistrat o crestere de aproape 12%.



Restanatele aparute la creditele contractate in euro totalizau 58 de miliarde de lei (1,5 milioane de euro), in crestere cu 21% fata de luna noiembrie. Ritmul ridicat de crestere se datoreaza si bazei de comparatie reduse.



In cazul creditelor contractate in dolari, restantele aferente lor totalizeaza 23 mld. lei (0,6 mil. euro), marcand o crestere de 9% fata de noiembrie. In functie de vechimea restantei, cea mai importanta pondere o detin cele mai vechi de 90 de zile. Soldul acestora a crescut cu 11%, pana la 289 de miliarde de lei (7,4 milioane de euro). liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO