Prima pagina

Romania a trecut, cu emotii, de votul Parlamentului European

Romania a trecut, cu emotii, de votul Parlamentului European
14.04.2005, 20:01 17

Romania a mai depasit un prag in calea aderarii la Uniunea Europeana. Parlamentul European (PE) a aprobat ieri rezolutiile prin care si-a dat acordul pentru semnarea Tratatului de aderare, la 25 aprilie, si pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007.

Votul a fost majoritar pozitiv, dar nu lipsit de emotii pentru ca, in ajun, a aparut o problema neasteaptata.

Mai precis, doua grupuri parlamentare din PE, crestin-democratii (PPE) si ecologistii au anuntat ca vor cere, in plen, amanarea votului, pentru motive diferite. Crestin-democratii, cel mai puternic grup din Parlamentul European, au anuntat ca sunt nemultumiti de faptul ca Consiliul European (sefii de state si de guverne ai UE) a promis Romaniei si Bulgariei un pachet financiar, dupa aderare, fara sa consulte Parlamentul, a carui principala functie este cea bugetara.

Ar fi vorba de 44,3 miliarde de euro, pentru perioada 2007-2013, (dintre care aproape 10 miliarde de euro in perioada 2007-2009) pentru cele doua tari. Sumele promise pentru perioada 2007-2009 sunt parte a Tratatului de aderare.

PPE cerea amanarea votului pana cand Consiliul va veni cu explicatii clare, afirmand ca nu este posibil ca sefii de state si de guverne sa promita bani celor doua tari, intr-un moment in care, in Parlament, discutiile pe marginea bugetului pentru perioada 2007-20013 nu sunt finalizate. Era o cerere neformulata pana la acea data.

O alta rasturnare de situatie s-a produs cu o ora inainte de inceperea votului in plen. PPE a anuntat ca nu va mai cere amanarea votului pentru ca a ajuns la o intelegere cu presedintia Uniunii Europene.

Mai precis, premierul Luxemburgului Jean Claud Juncker, a carui tara detine presedintia rotativa a UE, a venit la Strasbourg si a ajuns la un compromis cu crestin-democratii, compromis materializat intr-un amendament la rezolutia de aprobare a Tratatului de aderare.

Practic, sefii de state si de guverne au recunosct, prin respectivul amendament, votat ca atare de PE, ca Legislativul va fi consultat si va avea un cuvant de spus in privinta alocarilor bugetare catre cele doua tari. Mai mult i se recunoaste Parlamentului si dreptul de avea un cuvant de spus in privinta clauzei de salvgardare, care ar putea conduce la amanarea aderarii cu un an a uneia dintre cele doua tari.

Dupa anuntul facut de PEE verzii (al patrulea grup ca pondere) au inaintat un amendament de amanare a votului privind aderarea Romaniei. Seful verzilor, Marc Cohn-Bendit, a spus ca, desi Romania indeplineste multe dintre criteriile economice de aderare, din punct de vedere politic mai are inca multe de realizat, in special in domeniul combaterii coruptiei.

Acest amendament a fost respins, ca si multe alte amendamente aparute in timpul dezbaterilor. La votul rezolutiei privind aderarea Romaniei s-au pronuntat "pentru" 497 de europarlamentari, 93 "impotriva" si 31 s-au abtinut. Bulgaria a primit 522 de voturi "pentru", 70 "impotriva" si 71 de abtineri.

Romania a obtinut mai multe voturi decat Bulgaria atunci cand au fost votate rapoartele periodice privind progresele catre aderare, intocmite de Pierre Moscovici, (pentru Romania) si Geoffrey Van Orden, (pentru Bulgaria), cei doi raportori europeni.

Delegatia romana aflata la Strasbourg a primit cu usurare rezultatul votului, asa cum s-a intamplat si la Bucuresti. Momentul de ieri a reprezentat o adevarata mobilizare - la dezbaterile din Parlamentul European au facut lobby pentru Romania doi fosti ministri de externe - Mircea Geoana si Teodor Melescanu - si actualul sef al diplomatiei, Mihai Razvan Ungureanu.

Mircea Geoana a declarat pentru ZF ca Parlamentul a folosit acest moment pentru a capata puteri sporite in cadrul institutiilor europene, fapt care s-a intamplat.

"In privinta alocarilor bugetare pentru cele doua tari va fi greu ca Parlamentul sa mai modifice ceva, pentru perioada 2007-2009. Sumele sunt cuprinse in Tratatul de aderare, pentru care, iata, Parlamentul si-a dat avizul conform. Pentru perioada de dupa 2009 Parlamentul ar putea avea un cuvant de spus", a declarat Geoana.

La randul sau, fostul ministru de externe Teodor Melescanu a declarat, pentru ZF, ca o parte dintre europarlamentari s-au folosit de motivele financiare pentru a impiedica un vot, pentru ca, de fapt nu doresc extinderea UE. El a spus ca aceste pozitii sunt putine.

Presedintele Traian Basescu a salutat decizia Parlamentului European. El a spus ca doar Guvernul nu va reusi sa duca Romania in UE la 1 ianuarie 2007, fiind necesar un nivel ridicat de acceptare a masurilor pe care trebuie sa le ia Executivul. El a adaugat ca exista libertatea ca Guvernul sa ia masurile complementare care sa faca aceste masuri mai usor suportabile de catre populatie, mentionand cresterea preturilor la toate categoriile de energie.

Ministrul de externe Mihai Razvan Ungureanu a declarat: "Rezultatul inseamna un scor foarte bun care credibilizeaza activitatea guvernamentala din ultimele trei luni, care ofera o perspectiva clara, nu numai asupra datei de 25 aprilie, cind se va semna Tratatul de aderare, cat si asupra parcursului urmator, pana in ianuarie 2007".

Si la Bucuresti au existat reactii. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca rezultatul votului arata ca increderea in Romania este din ce in ce mai mare. Principalul partid de opozitie, PSD, a salutat rezultatul si a amintit ca a avut "o contributie majora" in mersul negocierilor. iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO