Prima pagina

Romania are cei mai ieftini carburanti si cele mai mici cresteri de pret la pompa din regiune

Romania are cei mai ieftini carburanti si cele mai mici cresteri de pret la pompa din regiune

Click pentru imaginea marita

21.07.2008, 18:11 17

De la inceputul anului si pana in iunie, preturile la benzina au crescut in Romania cu circa 13% pentru cel mai solicitat tip de carburant din aceasta categorie, respectiv benzina Euro-Super 95, in timp ce cresterea consemnata de pretul la motorina a fost de aproximativ 19%, potrivit Comisiei Europene.
Ungaria, de exemplu, a inregistrat o crestere a pretului la benzina de 19%, in timp ce motorina a ajuns sa fie mai scumpa cu 24%. Bulgaria a avut o ascensiune a preturilor la pompa cu 15% in cazul benzinei si cu 21% in cazul motorinei.
"Un posibil motiv ar fi acela ca asistam la o segmentare a pietei regionale. Variatiile de pret pot diferi de la regiune la regiune si depind de relatia cerere-oferta, relatie facuta de piata. In acest context, Romania si Europa Centrala si de Vest pot fi analizate ca piete separate", spun reprezentantii grupului petrolier ungar MOL.
Romania ramane una dintre tarile care inregistreaza si cele mai mici tarife atat in regiune, cat si in Uniunea Europeana.
Astfel, cu un pret mediu de 1,12 euro pe litrul de benzina si 1,21 euro/litrul de motorina, Romania se situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana, unde media este de 1,46 euro/ litrul de benzina si 1,44 euro/litrul de motorina.
Situatia se va modifica pe termen lung odata cu cresterea ponderii importatorilor, dar si din cauza necesitatii de aliniere a taxelor percepute cu cele inregistrate la nivel european. In prezent, aproximativ 50% din pretul la pompa reprezinta taxe si accize care sunt preluate de statul roman.
Cresterile de pret ridica problema suportabilitatii consumatorului roman, in conditiile in care Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor este al doilea cel mai scazut la nivel european.
De exemplu, Irlanda care inregistreaza unul dintre cele mai ridicate niveluri ale PIB pe cap de locuitor, a inregistrat o crestere de 9% la preturile pentru benzina si 18% in cazul motorinei, sub nivelul raportat pe piata locala. Comparand nivelurile de pret inregistrate pe piata locala cu cele cerute pe piete mult mai dezvoltate, unde PIB este semnificativ mai mare decat cel din Romania, avantajul unor cresteri la pompa moderate este practic eliminat.
De exemplu, in Luxemburg, stat care are cel mai ridicat nivel al PIB pe cap de locuitor, de aproape sapte ori mai mare decat nivelul din Romania, carburantii sunt mai scumpi cu doar 18% in cazul benzinei si cu 4% in cazul motorinei, fata de preturile practicate in Romania.
Jucatorii din domeniu spun ca totusi piata nu va inregistra scaderi cauzate de cresterile de pret de la inceputului anului.
Mai mult, potrivit datelor companiilor active pe segmentul de profil, consumul de carburanti a crescut in primele cinci luni ale anului cu peste 10%, marea parte a cresterii fiind alimentata de companiile de transport.
La nivelul consumatorului individual, fie au fost pastrate bugetele de carburanti de acum un an, ceea ce implicit a dus la un consum mai redus de carburanti, fie sumele cheltuite pentru a face un plin au fost actualizate in functie de pretul la pompa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO