Prima pagina

Romania castiga in fiecare an Olimpiada Impozitelor

05.03.2003, 00:00 18

Romania este in topul european al cotelor de impozit ridicate pe care trebuie sa le suporte companiile pentru a-si plati angajatii, aceasta fiind una dintre cauzele pentru care salariile romanilor sunt de 15 ori mai mici decat media din Uniunea Europeana. Sigur, la aceasta cauza se adauga productivitatea scazuta si numarul mare de pensionari, sustinuti tot de cei care lucreaza.
In aceste conditii, Fiscul romanesc incearca sa ia mult din putin, desi datoriile din ce in ce mai mari la bugetul asigurarilor sociale de stat arata ca nivelul ridicat al taxelor devine din ce in ce mai greu de suportat, impingand firmele sa caute modalitati la limita legalitatii pentru a-si putea plati salariatii.
Desi salariul mediu brut lunar in Romania este de numai 183 de euro, nivelul taxelor care trebuie platite se ridica la 52%, in timp ce in Slovenia, de exemplu, unde salariul este de 1.150 de euro lunar, contributiile sociale reprezinta 38%.
Ministerul Finantelor o stie si o recunoaste public.
"Este clar ca cele mai mari dureri de cap pentru oamenii de afaceri sunt date de nivelul cotelor de contributii sociale. Ne concentram simularile bugetare pe posibilitatile de reducere in continuare a acestora, insa impozitarea ridicata a salariilor este justificata de o conjunctura obiectiva cu care se confrunta Romania: numai 2,5 milioane de salariati lucreaza in sectorul privat, cam inca pe atatia in sectorul bugetar, in timp ce numarul pensionarilor se ridica la 6 milioane", a comentat pentru Ziarul Financiar Mihai Tanasescu, ministrul finantelor.
El spune ca ministerul finantelor analizeaza in prezent posibilitatile de a stimula firmele sa creeze noi locuri de munca prin anumite reduceri ale taxelor. "Toate masurile gandite de noi, inclusiv in perspectiva reducerii impozitului pe profit, vor avea o componenta cruciala de stimulare a cresterii numarului de angajati in firmele private", afirma Tanasescu.
In Romania, impozitul pentru salariul mediu brut pe economie, care a fost de 6,5 milioane de lei in luna ianuarie, se ridica la 1,455 milioane de lei, aproximativ 22% din venit.
In plus, cota maxima de impozit pe venit, de 40%, se aplica pentru venituri de peste 11,6 milioane de lei, care reprezinta mai putin de doua salarii medii brute - aproximativ 323 de euro. In Slovenia cota maxima este de 50%, dar se aplica la venituri de peste 9,6 ori mai mari decat salariul mediu.
Contributiile pentru asigurari sociale sunt, in general, mult mai reduse fata de nivelul de 52% inregistrat in Romania. Spre exemplu, nivelul contributiilor este de 38% in Polonia si Franta,  37% in Slovacia si Austria, 35% in Belgia si Cehia, 34% in Grecia si Germania, 33% in Ungaria, 32% in Italia.
Cele mai scazute niveluri se inregistreaza in tari ca Danemarca - 12%, Norvegia - 18%, Irlanda - 14%.
Mai mult, potrivit unui raport al Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), impozitele pe salarii au scazut, anul trecut, in tarile membre, cu procente cuprinse intre 2,6% (in Ungaria) si 4,2% (in Olanda).
In Romania, contributiile totale pentru asigurari sociale au fost reduse din acest an de la 57% la 52% din salariul brut. Pentru 2004 este promisa o noua relaxare a taxelor pe salariu.
In prezent, contributia pentru asigurarile sociale de pensii este, in cazul angajatilor, de 9,5% din salariul brut. Salariatii mai platesc o contributie de 6,5% asigurarile de sanatate si una de 1% pentru fondul de somaj.
In ceea ce priveste firmele, contributia la asigurarile sociale este de 24,5%, cea pentru fondul de sanatate de 7%, iar pentru somaj se plateste 3,5% din salariul brut.
In consecinta, contributiile se ridica la 35% in cazul firmelor si 17% in cazul salariatilor, fiind printre cele mai ridicate din Europa.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO