Prima pagina

Romania va importa porumb scutit de taxe vamale

26.07.2000, 00:00 19



Guvernul va recurge in toamna la importul de porumb, din cauza ca seceta a afectat serios culturile agricole, fiind posibila renuntarea la taxele vamale pentru acest produs, a anuntat ieri ministrul Agriculturii Ioan Muresan.

"Vom avea nevoie de import de porumb si, in aceste conditii, vom renunta la taxele vamale, deoarece nu putem incarca pretul porumbului", a spus Muresan, fara insa sa poata prezenta o estimare a productiei ce va fi obtinuta in acest an si, prin urmare, nici a necesarului de import.

El a precizat ca primul-ministru a discutat cu ambasadorul Statelor Unite posibilitatea majorarii de la 25 la 100 mil. dolari a unui credit pe care Guvernul SUA il acorda pentru importul sau pentru promovarea la export de produse agricole, in conditii foarte avantajoase, pe o perioada de zece ani si cu dobanda scazuta.

Pe de alta parte, ministrul Agriculturii a exclus posibilitatea importului de grau, acesta fiind de "calitate buna", chiar in conditiile in care seceta a produs pierderi de circa 40% din productie. El anuntat ca au fost recoltate aproximativ 4 mil. tone grau, estimand o productie finala de 4,2 - 4,3 mil. tone, in conditiile in care cantitatea necesara este de 3 - 3,5 mil tone. "Nu se mai pune problema importului de completare a calitatii graului".

In ultimele cinci luni ale anului, Ministerul Agriculturii ar trebui sa treaca in regim de administrare privata o suprafata de patru ori mai mare decat cea concesionata in decursul a sapte luni.

Banca Mondiala va debloca 100 mil. de dolari din cele 150 destinate transei a doua a acordului ASAL, a anuntat ieri ministrul Ioan Muresan, precizand ca pana la sfarsitul anului trebuie concesionate, respectiv privatizate, peste 200 de societati comerciale cu o suprafata totala de peste 250.000 ha. Diferenta de 50 mil. dolari ar urma sa fie acordata dupa indeplinirea acestui angajament.

"Pana in prezent, au fost concesionate 23.605 ha pentru 17 societati aflate in faliment si au fost semnate contractele de privatizare pentru 18 societati, insumand o suprafata de 24.307 ha", a spus Muresan, adaugand ca alte 28 de societati aflate in lichidare, cu o suprafata de 40.985 ha, au ca termen limita pentru concesionare sfarsitul lui august. Privatizarea IAS trebuia realizata inca de anul trecut, conform programului negociat initial cu Banca Mondiala, chiar reprezentanti ai coalitei majoritare opunandu-se acestui proces.

Muresan a motivat aceasta intarziere si cu "refuzul unor administratori de a intocmi rapoartele de evaluare" si a afirmat ca procesul va continua, "chiar daca nu in ritmul dorit".

De asemenea, Ministrul Agriculturii asteapta saptamana viitoare un raspuns din partea primului-ministru privind forma in care va functiona "agentia" pentru gestionarea fondurilor SAPARD si afirma ca agricultura va trebui sa primeasca cel putin 1.000 mld. lei la rectificarea bugetului drept cofinantare a acestui program.

Muresan a prezentat ieri cele trei variante continute si de informarea aflata pe masa primului-ministru; astfel, daca programul va fi implemetat de Agricultura, platile se vor efectua de Finante, iar auditul, realizat de Curtea de Conturi, acreditarea institutiilor ar dura patru luni. "Infiintarea unei noi agentii SAPARD ar dura un an, ceea ce indeparteaza sansa de a semna la sfarsitul lui octombrie acest copntract de finantare", a mai spus Muresan, care a adaugat ca preluarea programului de catre ANDR ar solicita opt luni.

Desi disputa dureaza de cateva luni, analistii sustinand ca ca principalul motiv a fost administrarea fondurilor, Muresan spune ca varianta implementarii programului de catre Agricultura, in timp ce Finantele ar efectua platile, iar Curtea de Conturi ar efectua auditul a fost sugerata chiar de oficialii europeni si ca acreditarea ei s-ar realiza in patru luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO