Prima pagina

Rusii si americanii se cearta de la chirie

27.03.2001, 00:00 23



Relatiile dintre Rusia si SUA, deja extrem de tensionate din cauza recentei expulzari a 50 de diplomati rusi acuzati de spionaj, risca sa se deterioreze si mai mult din cauza chiriei pentru resedinta ambasadorului american la Moscova.

Rusii sunt suparati pentru faptul ca americanii platesc o chirie insignifianta pentru luxoasa resedinta a ambasadorului SUA, aflata in plin centrul Moscovei. Conform unui contract datand din perioada sovietica, Statele Unite platesc pentru respectiva cladire 72.500 de ruble pe an - o suma frumusica la vremea cand a fost negociat contractul, dar care astazi reprezinta echivalentul a trei dolari, relateaza BBC.

Partea rusa afirma ca acordul nu mai este valabil pentru ca americanii nu au platit pentru anul 1993 si solicita plata unei chirii la nivelul pietei actuale, dar Statele Unite refuza acest lucru.

Resedinta, cunoscuta sub numele de casa Spaso, a fost construita in 1914 pentru un negustor bogat din perioada tarista, intr-unul din cele mai luxoase cartiere moscovite. Ea a fost resedinta oficiala a ambasadorilor americani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre SUA si fosta Uniune Sovietica, in 1933.

Acordul privind chiria ce trebuie platita pentru acest edificiu a fost semnat in urma cu 30 de ani, dar inflatia galopanta din era post-sovietica care a dus la devalorizarea puternica a rublei a redus suma aproape la zero.

Adjunctul ministrului rus de Externe, Ivan Sergheiev, a declarat ca Statele Unite datoreaza Moscovei 6 milioane de dolari reprezentand restante la plata chiriei. Sergheiev a subliniat asupra faptului ca, in cazul in care americanii nu vor veni cu o propunere mai buna pentru rezolvarea problemei, Rusia va apela la arbitraj international pentru iesirea din situatia actuala.

Partea americana insista asupra faptului ca actualul nivel scazut al chiriei nu se compara cu nivelul "umflat" al sumei din perioada sovietica, cand rata oficiala de schimb a rublei era puternic supraevaluata.

Disputa privind chiria pentru resedinta ambasadorului american toarna gaz pe foc in disputele diplomatice ruso-americane, dupa recentul scandal de spionaj care a obligat zeci de diplomati ai ambelor parti sa-si pregateasca bagajele pentru a se intoarce acasa.

In ciuda expulzarilor, presedintele american George W. Bush si cel rus, Vladimir Putin, au incercat sa minimalizeze impactul scandalului asupra relatiilor bilaterale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO