Prima pagina

Saguna: la SIF-uri nu facem control, ci documentare

14.02.2003, 00:00 11

"Ne vom continua documentarea la SIF-uri si vom face un audit de performanta" a declarat ieri pentru Ziarul Financiar Dan Drosu Saguna, presedintele Curtii de Conturi. Declaratia sa vine dupa turbulentele din piata, cand actiunile SIF au scazut puternic la Bursa de Valori, o data cu aparitia informatiilor despre disputa Curtii de Conturi cu conducerile societatilor.
Astfel, preturile actiunilor SIF au pierdut, fara exceptie, aproape 25% din valoare in ultimele 30 de zile.
Scaderea a fost mai accelerata in ultimile zile, dupa ce trei dintre societatile de investitii financiare, SIF Moldova, SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania si-au facut publica pozitia fata de controlul Curtii de Conturi. Toate cele trei contesta actiunea. Dan Drosu Saguna spune ca ideea controlului a venit in urma unor articole din presa, care au determinat Curtea sa se autosesizeze. "Sunt 10 milioane de actionari si trebuie ca cineva sa le spuna cum au fost adminstrati banii lor" declara Saguna. El adauga ca intelege considerentele psihologice care au determinat  tensiunea din piata. "Curtea de Conturi nu doreste sa vaneze pe cineva sau ceva. Vrea sa aiba o influenta pozitiva, mai ales in ce priveste prevenirea. Nu trebuie ca cei controlati sa-si faca probleme", spune el. "Nu se va ajunge la raspundere juridica", adauga Saguna, care spune ca rezultatele acestei documentari vor ajunge la Parlament. Totusi, intr-un alt context el spune ca nu e exclus sa se ajunga la procedura juridica in cazul in care se constata incalcari ale legii. Cat despre justificarea controlului la companii private, Saguna mai spune ca fondurile publice se pot naste si din asocierea catorva persoane, si ca, in extremis, Curtea ar putea merge si la o asociatie de locatari. In cazul special al SIF-urilor, un alt argument al Curtii este acela ca nu toate cupoanele si-au gasit proprietarii si ca, chiar daca a mai ramas 1% nerepartizat din proprietatea distgribuita acum 12 ani, acel procent e de drept al statului, iar Curtea trebuie sa verifice cum sunt cheltuiti banii.
De cealalta parte a baricadei, SIF Muntenia va publica azi un comunicat in care contesta actiunea Curtii. "Am depus la Parlament, in atentia presedintilor celor doua Camere o sesizare in care solicitam oprirea controlului datorita faptului ca societatile de investitii financiare nu intra in competentele Curtii de Conturi," a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Popa, presedintele SIF Muntenia. Institutia verifica corectitudinea utilizarii fondurilor publice. "Nici fostele FPP-uri si nici SIF-urile nu au utilizat niciodata fonduri publice," a precizat Popa.
Actiunile SIF Muntania au pierdut ieri inca doua procente fata de valoarea de miercruri, in conditiile cresterii valorii tranzactiilor fata de media zilelor precedente. La inchiderea sedintei bursiere de ieri, actiunile societatii de investitii financiare au ajuns la 2500 lei/actiune. Ieri a fost ultima zi in care investitorii puteau cumpara actiuni ale SIF Transilvania. Cu toate acestea cei care au dorit sa renunte la actinile societatii de investitii financiare au fost mai numerosi decat cumparatorii. Cotatiile au coborat pana la 2.600 lei/actiune, pentru ca ultima tranzactie sa se realizeze la 2.700 lei/actiune, in scadere cu 1,8% fata de cotatia de miercuri. Actiunile SIF Moldova au coborat ieri, pentru prima data in acest an pana la 2.000 lei/actiune. Ultimul pret de pe piata a fost de 2.050 lei/actiune, in scadere cu 4,7% fata de valoarea din ziua precedenta."Daca nu mai apar informatii noi privind controlul Curtii de Conturi este ma astept ca preturile sa se stabilizeze la valorile actuale. Singurul lucru care ar putea relansa piata actiunilor SIF sunt informatii noi despre aparitia legii de functionare a societatilor de investitii financiare," a apreciat  Rares Nilas, presedintele societatii de brokeraj Transilvania Capital Invest. Conform ultimelor informatii disponibile, legea societatilor de investitii financiare se afla tn prezent la Guvern, insa oficialii Curtii de Conturi au lasat sa se inteleaga ca legea urmeza sa intre in vigoare dupa finalizarea controlului.
Scaderea actiunilor sicietatilor de investitii financiare a tras in jos si actiunile celorlalte societati cotate. Indicele BET, care sinstetizeaza evolutia celor mai mari zece companii a pierdut 0,25% ajungand la 1.747,45 de punte, in timp ce indicele general al piatai BET-C a scazut cu 0,45%, pana la 1.143,76 de puncte. Valoarea totala a tranzactiilor de ieri de la Bursa a fost de aproape 1 milion de dolari.
Una din societatile care a rezistat bine la scaderea preturilor de pe piata a fost Banca Transilvania. Actiunile acesteia au coborat pana la 3.550 lei/actiune, dar si-au revenit la final pana la 3.600 lei/actiune, cotatie identica cu cea din ziua anterioara.
Un pachet de 1,3 milioane de actiuni ale producatorului de medicamente Antibiotice Iasi a fost transferat ieri in cadrul unei singure tranzactii la pretul de 2.150 lei/actiune, dupa care pretul actiunilor Antibiotice s-a inscris pe o tendinta descendenta, la fel ca majotitatea actiunilor tranzactionate ieri. La inchidere, ultima tranzactie s-a derulat la 2.000 lei/actiune, in scadere cu 2,4% fata de ziua anterioara.
Si ceilalti doi producatori de medicamente Terapia Cluj si Sicomed Bucuresti au consemnat scaderi semnificative fata de preturile de miercuri. Actiunile Terapia au oscilat intre 4.550 si 4.600 lei/actiune, iar ultimul transfer s-a realizat la maximul zilei, pret care a fost insa cu 1,1% mai mic fata de valoarea din ziua anterioara. Scaderea titlurilor Sicomed a fost chiar mai mare. Actiunle au coborat pe parcursul zilei de la 2.250 lei/actiune, pana la 2.200 lei/actiune, care a fost si pretul ultimului transfer. Pretul de inchidere a fost cu 4,4% mai mic fata de ziua anterioara.
Pe piata titlurilor necotate tranzactionate prin sistemul Bursei, cele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale Companiei Hoteliere Intercontinental. Aciunile sale au facut obiectul unei tranzactii cu un pachet de 3,5 milioane de actiuni la peretul de 498 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a depasit 1,7 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO