Eveniment

Salariile din invatamant si sanatate, in top cinci cresteri

11.08.2008, 19:42 18

Salariile din sanatate si invatamant sunt in top cinci cresteri salariale in iunie 2008 fata de iunie 2007, conform datelor INS, recuperand astfel din diferenta pe care o au fata de salariile din administratie si salariul mediu pe economie.
Astfel, salariile din sanatate si asistenta sociala au crescut cu 53% in ultimul an, iar cele din invatamant cu aproape 40%, fata de o crestere a salariului mediu net de 24%.
Doctorii au incasat in ultimul an de doua sau trei ori mai putin decat alte domenii de top, precum domeniul bancar, industria petroliera, transporturi aeriene sau IT. Salariile celor care profeseaza medicina au ajuns in iunie la un nivel mediu net de 1.345 lei, de la 880 lei anul trecut.
Salariile profesorilor au ajuns in iunie 2008 la un nivel de 1.473 lei net, fata de 1.060 cat era salariul mediu in invatamant cu 12 luni in urma. Spre comparatie, castigul salarial mediu net a fost la jumatatea acestui an de 1.273 lei.
Venituri salariale nete de peste 2.000 de lei incaseaza cei care lucreaza in industria tutunului, a titeiului, in domeniul energiei electrice si termice, gaze si apa, inginerii in telecomunicatii, in informatica si cei care lucreaza in administratie publica. Salarii nete de peste 3.000 de lei incaseaza doar cei din industria transporturilor aeriene si intermediarii financiari.
Valorile cele mai mici ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (689 lei).
Alte salarii care au crescut cu peste 25% si intra in top 10 sunt din sectoarele cu cele mai mari salarii, de peste 2.000 de lei, si in plus, apar cresteri mari in domeniile: pielarie, transporturi pe apa, eliminarea deseurilor si in industria de masini si echipamente.
Exista insa si domenii cu salarii mari care nu au mai inregistrat o crestere accelerata in ultimul an.
Serviciile de intermediere financiara au oferit salarii in crestere doar cu 0,92%, date fiind turbulentele din ultima perioada, comisioanele mai mici incasate de agentii de vanzari, de brokeri si de consilieri.
Angajatii sectorului financiar au ramas pe locul intai la salarii, cu un venit mediu de 3.220 lei. Alt domeniu cu salarii de top in care nu s-au inregistrat cresteri foarte mari este cel al fabricarii produselor din tutun, cu o crestere de 19% la salariul mediu din ultimul an. Angajatii din acest sector au castigat in medie un salariu net de 2.406 lei in iunie 2008.
Comisia Nationala de Prognoza a publicat ca la nivelul intregii economii, salariul mediu net va avansa cu 10% anul viitor, pentru a ajunge la 435 de euro in 2011. Angajatii din capitala si Ilfov sunt cei mai bine platiti in acest an, cu un salariu mediu net de 1.652 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO