Prima pagina

Sapte banci au bani pentru BCR, mai putin KBC si Fortis

Sapte banci au bani pentru BCR, mai putin KBC si Fortis
18.10.2005, 19:47 18

Sapte banci au depus oferte financiare pentru achizitionarea unui pachet de circa 62% din actiunile celei mai mari banci din Romania - BCR.

Belgienii de la KBC si o alta institutie de credit din Benelux - Fortis - au abandonat cursa.

Belgienii de la KBC au luat decizia de a se retrage din cursa pentru BCR inca de la jumatatea saptamanii trecute, afirma surse de pe piata apropiate investitorului. Sursele citate adauga ca belgienii nu renunta definitiv la piata romaneasca.

Ieri, primii care s-au grabit sa depuna oferta angajanta pentru preluarea BCR au fost belgienii de la Dexia, urmati in ordine de Erste Bank (Austria), BNP Paribas (Franta), portughezii de la Millenium BCP, Deutsche Bank (Germania), Banca Nationala a Greciei si Banca Intesa (Italia). Deutsche Bank, cotata ca una dintre favorite de catre analisti, ar fi oferit un pret de 2,5 mld. euro pentru pachetul scos la vanzare, se arata in editia europeana a Wall Street Journal. Ieri, oficialii Deutsche Bank nu au facut nici un comentariu fata de valoarea avansata de catre WSJ.

Analistii internationali sustin ca valoarea reala a BCR se situeaza intre 3,8 si 5,5 mld. euro.

Numarul si calitatea bancilor ofertante reflecta gradul de interes pe care l-a suscitat la nivel international privatizarea BCR, precum si eficienta si transparenta procesului de due-dilligence.

In ultimele doua luni si jumatate, BCR a asigurat tuturor investitorilor acces la informatiile necesare privind banca, prin cele patru camere de date, si a organizat vizite in filiale si in centrala bancii.

"Suntem multumiti ca exista un interes deosebit de puternic pentru BCR, din partea unora dintre cele mai importante banci din Europa. Suntem increzatori ca procesul de privatizare va avea un impact benefic asupra economiei romanesti si va accelera integrarea sistemului bancar din Romania in cadrul celui european", a comentat ieri ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, presedintele Comisiei de privatizare a BCR.

Primul termen de depunere a ofertelor finale angajante era stabilit la 19 septembrie, dar, la cererea participantilor, perioada a fost prelungita pana la 17 octombrie, ora 17.00.

Procedurile prevad ca deschiderea cutiilor care contin ofertele financiare, tehnice si documentele de participare urmeaza sa aiba loc astazi, in prezenta tuturor ofertantilor, care vor semna pentru conformitate. Contrasemnarea documentelor va fi asigurata de catre Comisia de privatizare a BCR, formata din opt membri.

Comisia de privatizare va anunta in urmatoarele doua saptamani cele mai bune doua oferte, care se vor califica pentru depunerea unor angajamente imbunatatite finale.

Potrivit conditiilor stabilite de Comisia de privatizare, pretul oferit va reprezenta 90% din grila de evaluare pentru departajarea competitorilor si numai 10% din punctaj va tine cont de criteriile tehnice. In prima faza, va fi analizata documentatia care insoteste fiecare dintre oferte si care cuprinde printre altele o garantie bancara de 19 mil. euro sau documente care atesta, de exemplu, ca ofertantii respectivi nu au datorii catre statul roman.

Consultanta la vanzarea BCR este asigurata de catre Daiwa si firma de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen, pentru evaluarea activelor imobiliare ale bancii fiind angajat biroul local al Colliers International. BCR detine circa 25% din activele sistemului bancar romanesc, cu o valoare a activelor de 7,18 mld. euro. In primul semestru a obtinut un profit net de 121 mil. euro.

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 36,88% din banca, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation au fiecare cate 12,5%, cele cinci SIF-uri controland peste 30%, iar salariatii - 8%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO