Prima pagina

Sase luni cat tot anul trecut la Bursa

01.07.2004, 00:00 17

Maxime istorice si valori record ale tranzactiilor. Asa se poate rezuma prima jumatate a anului la Bursa de Valori Bucuresti. Nici sedinta de ieri nu a iesit din tiparul obisnuit, indicele BET atingand din nou un maxim istoric.
Scaderea previzionata a dobanzilor, cresterea economica, viitoare integrare in Uniunea Europeana, modificarea atitudinii autoritatilor fata de piata de capital sau modificarea legislatiei, au fost in opinia brokerilor tot atatea motive de crestere a preturilor actiunilor de la inceputul anului. Bursa a reusit in ultimele luni sa isi faca simtita prezenta mai puternic intre variantele de plasament luate in calcul de investitori, astfel ca multi dintre brokeri spun ca au resimtit o afluenta mai mare de investitori.
"Bursa s-a concentrat in cadrul procesului de consolidare pe partea de promovare si crestere a vizibilitatii, ceea ce reprezinta un factor care, probabil, a contribuit la cresterea valorii tranzactiilor," spune Stere Farmache, directorul general al BVB.
In primele sase luni ale anului valoarea actiunilor transferate pe piata a fost de peste 255 milioane de euro, adica aproape la fel de mult cat s-a tranzactionat in intreg anul trecut. Castigurile investitorilor au fost duble. Daca in intreg anul 2003, cresterea medie de pe piata, sintetizata de indicele BET-C a fost de 26%, in primele sase luni ale acestui an, indicele a urcat cu 46%. SIF-urile, Petromidia sau Carpatica, au urcat chiar mai mult, astfel ca, ZF Index, indice calculat de Ziarul Financiar, care urmareste cele mai lichide actiuni de pe piata de capital a urcat cu 70%.
Stere Farmache spune ca tranzactiile de valoare ridicata au permis Bursei sa reduca comisioanele de tranzactionare cu 30% in conditiile in care veniturile din comisioanele incasate au depasit previziunile.
Brokerii sunt in continuare optimisti privind evolutia pietei. "Evolutia din primele sase luni a depasit orice previziuni si ma astept ca piata sa mai creasca si in continuare. Cred ca la cresterea preturilor au contribuit rezultatele financiare ale companiilor si in cazul SIF-urilor sperantele investitorilor legate de legea consolidata a pietei de capital. Se pare ca autoritatile au inceput sa se preocupe mai mult de piata de capital, ceea ce cred ca a contribuit la formarea unui curent de opinie favorabil pietei. Dobanzile in scadere au impulsionat, de asemenea  piata," spune Grigore Chis, director de operatiuni la societatea de SSIF Broker din Cluj.
Prima jumatate a acestui an a insemnat si continuarea dezvoltarii pietei obligatiunilor, in conditiile aparitiei pe piata a obligatiunilor emise de cele doua banci: BRD si Raiffeisen. Daca anul trecut s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de doar 4,5 milioane de euro, primele sase luni ale acestui an au adus tranzactii de 49 milioane de euro. Majoritatea operatiunilor s-au derulat pe piata primara, a ofertelor publice, in timp ce piata secundara ramane inca intr-un stadiu incipient.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO