Prima pagina

Scaderea Bursei a topit toate castigurile investitorilor

Scaderea Bursei a topit toate castigurile investitorilor
27.06.2006, 20:03 12

Bursa a intrat ieri pentru prima data pe minus de la inceputul anului, pierderile investitorilor fiind de 5,6 mld. euro fata de maximul din februarie.
Bursa a inregistrat ieri o noua scadere puternica, ajungand pentru prima data de la nivelul acestui an pe minus la nivelul indicelui de referinta BET, care urmareste evolutia celor mai importante companii de pe piata.
Indicele BET reusise sa reziste pe plus in pofida trendului descendent pe care se afla Bursa in ultimele luni, dar odata cu pierderea de 2% suferita ieri a trecut cu 0,5% sub nivelul de la finalul anului trecut.
Bursa a continuat cu evolutia de ieri declinul inregistrat incepand cu finalul lunii februarie, care a dus aproape toate actiunile mari de pe piata pe scadere in acest an. Indicele BET a fost tras ieri in jos mai ales de pierderile de peste 3% ale actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) si BRD si de scaderea de 1,8% a titlurilor Petrom.
Fata de maximul atins la finalul primei saptamani din februarie, indicele BET a pierdut 23%. Capitalizarea Bursei a scazut fata de maximul din acest an cu 5,6 miliarde de euro.
De la inceputul acestui an, actiunile Petrom, cea mai mare companie de pe piata, au pierdut 1,5%, in timp ce titlurile celeilalte companii petroliere, Rompetrol Rafinare (Petromidia), au scazut cu 41%.
Scaderea Petromidia a fost accentuata de acuzatiile aduse lui Dinu Patriciu, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, si de pierderile raportate pe primul trimestru.
Fata de maximele din acest an, Petrom a pierdut 28%, iar Rompetrol Rafinare 48%.
Topul scaderilor este dominat mai ales de actiunile SIF-urilor, care au cazut in medie cu 30%, evolutia acestora, de altfel, spun brokerii, antrenand si caderea restului pietei.
Pe plus mai sunt dintre actiunile cele mai lichide doar titlurile BRD, a doua banca din sistem si al doilea emitent ca marime de la Bursa, care mai au insa doar o crestere de 5% de la inceputul anului. SIF-urile au pierdut fata de maximele de la inceputul lui februarie 38%, in timp ce BRD a cazut cu 28% de la cel mai ridicat pret atins in acest an.
Caderea Bursei a fost cauzata, spun brokerii, pe de o parte de contextul regional nefavorabil, in care si celelalte piete din Europa Centrala si de Est s-au aflat pe o tendinta de scadere, iar pe de alta parte de schimbarea regulilor privind detinerile pe care investitorii le pot avea la SIF-uri, la mai putin de un an de la ultima modificare in acest sens.
"A fost o combinatie de factori, cei externi fiind principali. Pe de o parte a fost contextul global si regional, iar pe de alta parte a fost legislatia in privinta SIF-urilor care a condus la o scadere dramatica a actiunilor acestor societati. Pentru investitorii straini, stabilitatea legislatiei conteaza foarte mult si ce s-a intamplat pe SIF-uri a creat o dezamagire foarte mare in randul acestora", a precizat Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities, una din cele mai puternice societati de brokeraj.
Principalii analiisti de pe piata au spus pentru ZF ca scaderea majora a Bursei romanesti a venit in contextul global, unde toate pietele si mai ales cele emergente au suferit pierderi importante, din cauza migrarii fondurilor de investitii spre instrumentele cu venit fix, ca urmare a majorarilor de dobanzi la euro si dolar.
Cu toate acestea, au adaugat ei, evenimentele recente globale au fost accentuate in cazul pietei romanesti de factori specifici, precum neclaritatile din proiectul de Cod fiscal in legatura cu impozitarea castigurilor de capital, incertitudinile legate de situatia SIF-urilor prin prisma reglementarilor CNVM in ceea ce priveste pragul de 1%.
"Scaderea pietei a fost cauzata in primul rand de iesirea unor fonduri de investitii straine ca urmare a tendintei existente la nivel regional. In conditiile in care investitorii straini nu numai ca nu au mai cumparat, dar au inceput sa vanda, iar factorii interni au descurajat investitorii autohtoni, piata a inceput sa sufere scaderi puternice", a spus Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.
Brokerii considera ca in pofida noilor scaderi nu se poate spune ca piata a ajuns la un nivel astfel incat sa nu mai urmeze noi scaderi puternice.
"Nu putem spune ca Bursa si-a atins un punct de minim". considera Liviu Giugiumica.
"Pe piata de capital conteaza foarte mult perceptia pe care o au investitorii. In prezent, trendul este negativ, iar perceptia investitorilor este ca mai e loc de scazut. Trebuie mentionat totusi ca atat analiza fundamentala, cat si cea tehnica dau tot mai multe semnale de cumparare. Cu toate acestea, pe termen scurt cel mai probabil tendinta se va mentine de scadere. Este vorba in primul rand de starea psihologica. Cand perceptia generala este ca piata mai poate scadea, atunci Bursa nu are cum sa creasca", a mai spus Rares Nilas.
Analistii de pe piata spuneau ca se asteapta la reluarea tendintei de crestere pe piata cel mai devreme din toamna, mai ales in conditiile existentei unei probabilitati destul de mare a unui raport favorabil al Comisiei Europene in luna septembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO