Prima pagina

Scandal intre burse si CNVM

25.01.2005, 00:00 15

Conducerile Bursei de Valori Bucuresti si a Bursei Electronice RASDAQ au trecut ieri peste autoritatea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare  (CNVM) decizand unilateral amanarea aplicarii unei decizii a Comisiei pentru a evita blocarea tranzactiilor de pe piata. CNVM a atentionat ieri conducerile celor doua piete pentru faptul ca nu aveau dreptul sa ia o asemenea decizie. Totodata CNVM a luat hotararea de a suspenda aplicarea noilor norme privind ordinele de vanzare a actiunilor pe Bursa.
La baza divergentelor dintre CNVM si cele doua piete se afla o dispunere de masuri care prevedea ca executarea ordinelor de  vanzare de actiuni ale clientilor se poate face doar pe baza extraselor de cont ale actionarilor.
Multi dintre brokeri spuneau ca masura blocheaza cea mai mare parte a tranzactiilor de vanzare de actiuni, obtinerea unui extract de cont dureaza pana la cinci zile, iar tranzactiile pe termen scurt, care asigura lichiditatea pe piata deveneau imposibile pentru la Bursa investitorii intra efectiv in proprietatea actiunilor la trei zile dupa data la care se realizeaza tranzactia.
"Am primit de dimineata multe telefoane de la brokeri care nu stiau daca pot executa ordinele de vanzare de actiuni pe care le-au primit de la clienti," a spus Anca Dumitru, directorul general al Bursei Electronice RASDAQ. Ea a adaugat ca aplicarea deciziei ar fi produs disfunctionalitati pe piata si ca pana la urma decizia a fost suspendata de CNVM.
Pe de alta parte reprezentantii CNVM spun ca pana la urma decizia se va aplica dar ca majoritatea brokerilor nu au inteles ce vroia de fapt Comisia sa faca.
"Extrasul de cont inseamna de fapt un document care atesta dreptul de proprietate asupra actiunilor si care poate fi din registrul pietei sau din contul brokerului. Important e ca langa ordinul de vanzare sa existe un document care sa ateste dreptul de proprietate asupra actiunilor. Verificarea dreptului de proprietate asupra actiunilor se facea si pana acum, dar aceste documente nu se arhivau," a explicat Paul Miclaus, comisar CNVM.
Reprezentantii celor doua Burse si cei ai CNVM se vor intalni in aceasta dimineata pentru a lamuri modul de aplicare a noilor prevederi privind preluarea ordinelor de vanzare de actiuni.



Piata a crescut si ieri
Indicii BET si BET-C, care urmaresc evolutia companiilor cotate pe Bursa de Valori au continuat sa urce si ieri castigand cate 5% fata de finalul saptamanii trecute. O ascensiune si mai puternica au avut SIF-urile care au castigat in medie 6%. Cele mai spectaculoase evolutii le-au inregistrat companiile petroliere, Petrom urcand cu 7,9%, in timp ce cotatia Petromidia a urcat cu 6%. Valoarea totala a tranzactiilor de pe piata a insumat ieri peste 18 milioane de euro. De la inceputul anului, in 16 sedinte de tranzactionare, Bursa a crescut cu peste 30%.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO