Prima pagina

Seceta a urcat afacerile din panificatie la 1,3 mld. euro

Seceta a urcat afacerile din panificatie la 1,3 mld. euro
24.03.2004, 00:00 18



Scumpirea painii provocata de criza graului a dublat afacerile industriei de panificatie, dar a micsorat profiturile. In aceste conditii, micii producatori rezista din ce in ce mai greu pe piata.



Cifra de afaceri din industria de morarit si panificatie a ajuns anul trecut la 1,3 miliarde de euro (50.000 mld.lei) in crestere cu peste 80% fata de anul anterior, cand a inregistrat 718 milioane de euro, conform reprezentantilor patronatului roman din industria de morarit, Rompan.



Industria a fost afectata anul trecut de imprumuturile de grau de la Rezerva de Stat si mai ales de importurile masive de grau la preturi foarte mari, care au fost, de fapt, motorul dublarii afacerilor din morarit si panificatie. Productia de grau a scazut drastic anul trecut, pana la 2 milioane de tone, din cauza secetei, fata de circa 4-5 milioane in anii normali. 44% din consumul total de grau din 2003 de 3,6 milioane de tone a provenit din import.



Toate aceste probleme cauzate de recolta de grau dezastruoasa au fost cu greu absorbite de micii jucatori din industrie, multi dintre acestia confruntandu-se cu dificultati financiare care, in cele din urma, s-au soldat cu achizitii, asa cum s-a intamplat in cazul GorjPan Targu Jiu si Pangran Iasi cumparate de Vel Pitar sau Panmed Medias preluat de compania Boromir.



Conform datelor furnizate de Rompan, in industrie au activat anul trecut circa 5.000 de agenti economici, din care un numar de doar 80 de societati asigura putin peste jumatate din necesarul Romaniei. Industria este foarte faramitata mai ales la nivel local, unde la nivelul unui judet se inregistreaza de regula intre unu si trei producatori mai mari care detin circa 30-40% din piata si alte cateva sute de mici producatori care acopera restul.



Spre exemplu, afacerile companiei Vel Pitar, care detine sapte fabrici in tara, au ajuns anul trecut la 43 milioane de euro, duble fata de anul anterior, iar Boromir, o societate din Sibiu care detine 5 fabrici in toata tara, a avut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro anul trecut, fata de 30 de milioane de euro in 2002. Pambac Bacau a avut o cifra de afaceri cu 22% mai mare, ajungand la 22,5 milioane de euro.



Cresterea masiva a cifrei de afaceri din industrie a fost insotita, insa, de o scadere si chiar disparitie a profitului majoritatii societatilor de profil. Aurel Popescu, presedintele Rompan, sustine ca marja profitabilitatii din industrie a scazut pana la 3%.



"Pierderile industriei de morarit si panificatie generate numai prin imprumuturile de la Rezerva de Stat au fost anul trecut de circa 35 de milioane de dolari, in conditiile in care graul costa 110 de dolari/tona cand a fost imprumutat si a fost restituit cu 210 de dolari/tona", afirma Popescu.



Pe fondul unei recolte interne de grau dezastruoase, anul trecut au fost imprumutate de la Rezerva de Stat de catre societatile de profil 340.000 de tone de grau. La momentul imprumutului, societatile din industrie nu stiau care va fi soarta recoltei autohtone de grau si nici ca preturile pe plan mondial se vor dubla. Pe piata autohtona se practica foarte putin metoda contractelor la termen, care indeparteaza riscurile cresterii preturilor, pentru ca de fapt nu exista o piata bine reglementata si care sa dea un pret de referinta pentru grau.



Mircea Ureche, unul dintre actionarii Grupului Boromir din Sibiu, spune ca societatile de profil au luat grau de la Rezerva de Stat pentru ca nu au avut alta alternativa.



"Diferenta dintre pretul cu care am imprumutat de la Rezerva si cea cu ca l-am dat inapoi reprezinta o pierdere uriasa pentru industria de profil si in special pentru morari", afirma Ureche.



Si Otilia Stanciu, director de marketing la Dobrogea SA Constanta, o alta mare firma din industria de profil, spune ca imprumuturile de la Rezerva au afectat puternic rentabilitatea societatilor din morarit si panificatie. "Din cauza acestora nu am m-ai avut profitul pe care ni-l planificasem iar volumul investitiilor a fost si el mai mic", sustine Stanciu.



Cea mai mare parte a necesarului de grau a venit insa din import. De la declansarea crizei in toamna anului trecut si pana in prezent au fost importate peste 1,6 milioane de tone de grau, la preturi care au ajuns acum la 220 de dolari/tona duble fata de cat erau in vara anului trecut. Importurile de grau in Romania sunt dominate de trei mari comercianti de cereale: Cargill, Toepher si Glencore.



Incluzand si costurile de transport, cel mai ieftin grau ajunge la poarta morarului cu 230 de dolari pe tona. La Bursa din Chicago o tona este cotata la circa 140 de dolari, dar in acest pret nu este inclus transportul sau asigurarea.



"Acest lucru a facut ca firmele din morarit sa importe grau mai scump decat in Franta sau Germania dar sa vanda o paine de cel putin sase ori mai ieftina decat cei din tarile respective. Pierderile din afacerile cu paine au fost suplinite anul trecut de societati cu productia de paste fainoase, biscuiti si produse de patiserie", spune Popescu.



Presedintele Rompan afirma ca, in timp ce pretul graului s-a dublat, cel al fainii a crescut pentru aceeasi perioada de timp cu 35% iar cel al painii cu aproape 45%. Popescu afirma chiar ca, pe masura ce se avanseaza de la Constanta catre vestul si nordul tarii, painea este din ce in ce mai scumpa din cauza costurilor de transport.



Ureche spune ca statul a decis mult prea tarziu sa elimine taxele vamale pentru importurile de grau. "Masura de eliminare a taxelor vamale a fost tardiva. Ea ar trebui insotita si de o micsorare a TVA-ului la paine de la 19% la 9% sau chiar mai mic, asa cum este in tarile din UE", sustine Ureche. Popescu spune ca a incercat, anul trecut, fara succes sa determine Executivul sa reduca TVA la paine, dar spera ca aceasta masura sa fie aplicata incepand cu 1 ianuarie 2005.



Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale a Industriei de Morarilor si Panificatie din Romania, spune ca industria de profil este grevata de o economie subterana destul de mare. "Din aceste cauze foarte multe societati s-au inchis anul trecut iar altele lucreaza la doar 10% din capacitate", afirma Marin.



El sustine ca pe totalul industriei de morarit si panificatie pierderile de anul trecut s-au ridicat la circa 40-50 de milioane de euro din cauza pierderilor de la Rezerva de Stat, economia subterana si costurilor sociale ale producerii painii.



Cele mai mari firme din industria de morarit si panificatie sunt Vel Pitar Ramnicu Valcea, Boromir Ind Ramnicu Valcea, Dobrogea Constanta, Pambac Bacau, Loulis Bucuresti, Racova Com Agro Pan Vaslui s.a..
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO