Prima pagina

Seful UPC: In 30 de ani de activitate nu am vazut o piata telecom atat de dura ca in Romania

30.01.2008, 18:34 17

Operatorii telecom de pe piata locala s-au luptat anul trecut ca niciodata pentru clienti, companiile fiind adesea dispuse sa plateasca orice pret pentru a-si mentine sau creste baza de utilizatori, afirma Richard Anderson, CEO al UPC Romania - cel mai mare operator de cablu TV (CATV).
"Anul trecut am vazut cea mai competitiva piata telecom din intreaga mea experienta de 30 de ani in industria comunicatiilor. A fost o adevarata lupta pe piata intre operatori pentru a castiga clienti cu orice pret. In fapt, UPC nu a vazut o alta piata telecom atat de competitiva cum este acum cea din Romania", a spus Anderson intr-un interviu pentru ZF.
RCS&RDS, Romtelecom si UPC - cei mai mari furnizori de telefonie fixa, servicii video si acces la internet de pe piata locala - au intrat anul trecut intr-un razboi al preturilor, fapt ce a determinat atat reduceri ale tarifelor, cat si abandonarea unor taxe. Spre exemplu, RCS&RDS, care ofera gratuit telefonia fixa pentru clientii CATV, a renuntat la taxa de instalare a cablului TV, iar Romtelecom si UPC au abandonat treptat tarifarea convorbirilor intre doua retele fixe, indiferent care sunt acelea.
"In aceasta situatie, am facut tot ceea ce am putut pentru a ne mentine baza de clienti", spune Anderson. UPC a pierdut in primele noua luni ale anului trecut 100.000 de clienti CATV, dar a crescut pe segmentele de internet, telefonie, televiziune prin satelit si cablu digital. "Chiar daca am pierdut utilizatori pe segmentul video, per total la finele anului numarul total de clienti a crescut. Anul trecut a fost unul dificil, extrem de dificil, din punctul de vedere al presiunilor competitive."
Anderson spune ca RCS&RDS si Romtelecom sunt cei mai agresivi competitori ai UPC. "Pe de o parte a fost Romtelecom, care vinde acum serviciul de televiziune prin satelit la 2 euro pe luna. Acest lucru a afectat, de departe, cel mai mult pozitia UPC pe piata de servicii video. Pe de alta parte, RCS&RDS este cel mai important competitor pe segmentul de servicii internet, compania concurandu-ne acum in marea majoritate a oraselor, in zonele in care eram prezenti, construind o infrastructura paralela cu a noastra."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO