Prima pagina

SIF Moldova a schimbat strategia de plasament. Spre Bursa

23.09.2005, 19:47 23

SIF Moldova si-a schimbat in ultimele luni strategia de plasamente intrand puternic la cumparare la BVB, unde a achizitionat in ultimele luni actiuni in valoare de peste 10 mil. euro, conform datelor raportate pe piata de capital. Printre principalele pachete de actiuni cumparate au fost Banca Tranilvania, Petrom si Biofarm.

SIF Moldova devine astfel cea de-a doua societate de investitii finanicare, dupa SIF Oltenia, care intra la cumparare pe Bursa in speranta de a-si imbunatati castigurile. In ultimii ani SIF-urile s-au multumit sa incaseze dividende de la societatile detinute, sa vanda din actiunile detinute si sa investeasca eventual prin majorari de capital. SIF Oltenia, mai activa pe Bursa de anul trecut, nu a mai raportat anul acesta achizitii semnificative de actiuni.

Reprezentantii SIF Moldova nu au comentat modificarile din ultimele luni ale portofoliului de actiuni.

De la inceputul anului, in portofoliul de actiuni cotate de la Bursa de Valori al societatii a aparut o crestere a detinerii de la Banca Transilvania, de la 2,8% la 4,2%, valoarea pachetului cumparat ridicandu-se la 9,5 milioane de euro, un pachet de 0,033% din Petrom, in valoare de 2,5 milioane de euro, alaturi de alte detineri mai mici, cum ar fi cele de la Rompetrol Rafinare, Antibiotice, Sicomed sau Santierul Naval Orsova. In schimb, in portofoliul societatii nu mai apare un pachet de aproximativ 8% din producatorul de ingrasaminte Sofert Bacau. In afara de actiunile cumparate de la Bursa de Valori, SIF Moldova a mai fost raportata recent cu o detinere de 5% din producatorul de medicamente Biofarm Bucuresti, pachet care valoreaza in prezent peste 2 mil. euro. SIF Moldova dispunea la finalul anului trecut de lichiditati in valoare de aproximativ 40 mil. euro.

Actiunile SIF Moldova au incheiat ieri ziua la Bursa cu o crestere de 2%, cea mai mare dintre SIF-uri incheind ziua la 1,53 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a societatii se ridica la 223 milioane de euro.



Pragul a ramas 0,1% la registru

Regisco, societatea care tine registrul actionarilor de la cele cinci SIF-uri, nu permite inca actionarilor acestora sa inregistreze detineri mai mari de 0,1% la fiecare SIF, desi pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat de mai multe saptamani pana la 1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO