Prima pagina

SIF Muntenia a vandut 5,1% din Banc Post

23.12.2004, 00:00 17

SIF Muntenia a vandut pachetul de 5,1% din actiunile Banc Post actionarului majoritar al bancii, grupul elen EFG Eurobank Ergasias, societatea fiind prima dintre SIF-uri care renunta integral la un pachet de actiuni la o banca pe care il detine inca de la infiintare.
Valoarea tranzactiei a fost de 9,58 milioane de euro, si s-a realizat la un pret de 8.300 lei/actiune.
Mihaescu a precizat ca banii incasati vor fi folositi pentru investitii in alte societati detinute in portofoliu. In plus, SIF Muntenia vrea sa demareze anul viitor un program de rascumparare a actiunilor reziduale si care va solicita resurse financiare de ordinul zecilor de milioane de euro. SIF Muntenia inregistra dupa 11 luni cel mai mic profit dintre SIF-uri, 210 miliarde de lei, in scadere cu 20% fata de anul trecut.
"Pretul mi se pare bun. Actionarul majoritar a facut o oferta catre toti ceilalti actionari. Ca actionar minoritar nu are rost sa stau intr-o structura al carui obiectiv nu este optimizarea profitului la nivelul bancii, ci la nivelul grupului. Acelasi lucru l-am facut si cu actiunile de la UniCredit," sustine, Theodor Mihaescu, presedintele Muntenia Invest, societatea care administreaza activele SIF Muntenia.
El a mai precizat ca SIF Muntenia, alaturi de celelalte SIF-uri s-au aflat in ultimele luni in discutii cu grecii de la Eurobank pentru vanzarea pachetelor de actiuni. "Noi am, fost primii care am finalizat tranzactia," a afirmat el.
La pretul la care a vandut SIF Muntenia, valoarea totala a Banc Post este de 186,6 milioane de euro. Banc Post detine locul cinci in sistemul bancar romanesc, cu o cota de 4,4% si cu active in valoare de 766 milioane de euro. La jumatatea anului Banc Post inregistra un profit de 11 milioane de euro. BRD, cu o cota de piata de 13,2%, este evaluata pe bursa la 1,37 miliarde de euro, iar Banca Transilvania cu o cota de 2,7% are o capitalizare bursiera de 320 milioane de euro.
In urma tranzactiei Eurobank a ajuns sa detina 63,7% din actiunile Banc Post. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) au primit la infiintare pachete de cate 6% din capitalul Banc Post, dar participatiile au fost ulterior diluate pana la 5,1% in urma unei operatiuni de majorare a capitalului social al bancii derulate in acest an.
In afara de celelalte patru SIF-uri si de Eurobank, printre actionarii Banc Post se mai numara BERD si IFC, cu cate 7,28% din actiuni, si GE Capital cu o cota de 8,75%. Strategia Eurobank pentru Banc Post prevede investitii de 30 milioane de euro in urmatorii trei ani, reasezarea retelei de sucursale in functie de eficienta, pregatirea personalului pentru o mai mare apropiere de client, improspatarea imaginii si o infrastructura IT moderna, cu obiectivul de a aduce Banc Post in pozitia a treia pe piata intr-un orizont de timp de pana la cinci ani.
SIF Banat-Crisana  fost prima dintre SIF-uri care a renuntat la actiunile unei banci pe care o detinea inca de la infiintare. Societatea a vandut in acest an pe Bursa un pachet de 0,2% din actiunile BRD pe  care a incasat peste 2 milioane de euro. Dividendele distribuite de banci au fost in ultimii ani una din principalele surse de venit ale SIF-urilor.
SIF Muntenia administreaza active totale in valoare de 143 milioane de euro. In afara de actiunile din sistemul bancar, societatea mai detine participatii importante in societati din domeniul turismului, al spatiilor comerciale si al comertului cu cereale.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO