Prima pagina

SIF-urile au inceput sa raporteze profiturile

20.01.2005, 00:00 4

SIF Oltenia este singura dintre cele trei SIF-uri, care au raportat rezultate financiare prelimitate pe anul trecut care a inregistrat o crestere substantiala a profitului fata de 2003.
Cu toate acestea cresterea generalizata a SIF-urilor a continuat si ieri la Bursa, acestea urcand in medie cu inca 4,3% fata de ziua precedenta. Valoarea bursiera a SIF-urilor a ajuns in ultimele zile la doar cateva procente de valoarea la care activele acestora sunt inregistrate in contabilitate.
SIF Oltenia a raportat pentru anul 2004 un profit net preliminat de 689 miliarde de lei (18,15  milioane de euro), in crestere in lei cu 140% fata de cel raportat in anul anterior.Profitul societatii este echivalent cu 1.189 lei/actiune, aproximativ 10% din pretul actiunilor pe Bursa.
SIF Banat-Crisana si SIF Moldova au castigat anul trecut cu cate 17% mai mult decat in 2003. SIF Banat-Crisana inregistreaza pe 2004 un profit de 402,8 miliarde de lei (10,6 milioane de euro), echivalent cu 734 lei/actiune, in timp ce SIF Moldova a incheiat anul cu un profit de 458 miliarde de lei (12 milioane de euro), echivalent cu 883 lei/actiune.
Cresterea actiunilor SIF-urilor se suprapune pe tendinta generalizata de crestere a preturilor de la Bursa. Dintre cele trei societati care au raportat rezultate financiare, cele mai bune performante de la inceputul anului le-a inregistrat SIF Oltenia, cu o crestere de aproape 35% in doar doua saptamani si jumatate fata de o crestere de 26% a indicelui BET-FI, care urmareste evolutia tuturor SIF-urilor. La Bursa SIF Oltenia a incheiat ieri ziua la 11.600 lei/actiune, cu 4,5% mai mult decat in ziua precedenta.
SIF Moldova si SIF Banat-Crisana nu au realizat anul trecut tranzactii majore, o mare parte a profitului provenind din dividendele incasate. SIF Banat-Crisana a vandut a doua jumatate a anului pachete reprezentand 0,2% din actiunile BRD pe care a incasat aproximativ 2 milioane de euro, reusind astfel sa isi indeplineasca tinta de profit pe 2004. Pe de cealalta parte SIF Moldova a profitat de dobanzile mari la leu, in conditiile in care detine lichiditati in valoare de aproximativ 40 milioane de euro.
O crestere substantiala a profitului fata de anul anterior este asteptata si in cazul SIF Transilvania, care avea la 11 luni cel mai mare profit dintre SIF-uri, de 824 miliarde de lei (21,7 milioane de euro). Cealalta societate de investitii financiare, Muntenia care era singura care inregistra dupa primele 11 luni ale anului un profit in scadere fata de perioada similara a anului anterior va adauga cateva milioane de euro la profit pe luna decembrie datorita vanzarii in ultimele zile ale anului a pachetului de 5,1% din actiunile bancii Bancpost. Societatea a incasat 9,58 milioane de euro pe pachetul de actiuni, cea mai mare parte a sumei reprezentand profit. La finalul lunii noiembrie, societatea inregistra un profit net de 210 miliarde de lei (2,4 milioane de euro). vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO