Prima pagina

SIF-urile in picaj: pierderi de 7,4% intr-o singura zi

09.03.2005, 00:00 15

Scaderea preturilor actiunilor cotate la Bursa de Valori s-a accentuat ieri, cand SIF-urile au coborat cu 7,4%, ceea ce a tras in jos si majoritatea celorlalte actiuni de pe piata.


De la punctul de maxim de la finalul lunii februarie, actiunile SIF-urilor au pierdut 17%, in timp ce indicele BET-C, care urmareste intreaga piata, a coborat cu aproape 10%.


"Unde ajungeam daca SIF-urile continuau in ritmul din ianuarie si februarie, cand au urcat cu 100%. E normal sa apara si asemenea scaderi," spune Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities.


Dintre SIF-uri, cea mai mare pierdere a fost consemnata ieri de SIF Muntenia, care a coborat cu 9,5% atingand 9.050 lei/actiune. SIF Oltenia a coborat cu 7,2% pana la 14.200 lei/actiune, SIF Moldova a incheiat sedinta bursiera la 12.000 lei/actiune, in scadere cu 5,5%, SIF Banat-Crisana a pierdut 6,9% si a incheiat ziua la 13.500 lei/actiune, iar SIF Transilvania a coborat cu 7,7% la 15.700 lei/actiune.


Aproape 80 de milioane de euro s-au topit ieri din valoarea bursiera a SIF-urilor, pierderile din ultimele doua saptamani ale investitorilor in actiuni SIF apropiind-se de 200 milioane de euro. Putini din jucatorii de pe piata sunt insa pe pierdere dupa aprecierea exploziva a SIF-urilor din primele luni ale anului.


Cotatiile SIF-urilor s-au dublat in primele doua luni ale anului, trase in sus anul acesta de reluarea discutiilor privind pragul minim de detinere. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis o instructiune care, spuneau reprezentantii CNVM, va obliga conducerile SIF-urilor sa elimine din statute orice prag de detinere. In paralel, presedintele Comisiei Buget - Finante din Senat a anuntat ca pragul de detinere va fi majorat de la 0,1% la 1% printr-o modificare legislativa. Pragul de 0,1% din statutul SIF-urilor nu a fost insa modificat pana acum.


In cea de-a patra zi consecutiva de scadere generalizata de pe piata, valoarea tranzactiilor a urcat din nou, semn ca investitorii care vand din actiuni ingrijorati de posibilitatea ca piata sa continue sa scada au fost tot mai multi. Ieri pe piata s-au vandut actiuni in valoare de 11 milioane de euro.


"Cam doua treimi din rulajul de pe bursa sunt realizate de investitorii romani, care actioneaza poate de obicei mai brutal decat cei straini. Nu am vazut insa panica pe piata," spune Ionescu.


Valoarea tranzactiilor se mentine insa sub media din primele saptamani ale anului, cand tranzactiile depaseau frecvent 20 mil. euro, multi dintre analisti considerand ca piata isi va reveni curand.


"O scadere de 15% in trei zile e foarte mult, mai ales ca nu exista o explicatie clara. Cand o piata scade pe volume mici inseamna ca nu se vinde serios. Cred ca piata isi va reveni", comenta ieri un broker.


Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Rompetrol Rafinare (Petromidia), cu tranzactii in valoare de 2,9 mil. euro. Petromidia a incheiat ziua la 1.100 lei/actiune, cel mai scazut pret din ultima luna. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO