Prima pagina

SIF-urile, la noi maxime. Actionarii, de doua ori mai bogati

26.09.2005, 19:42 23

Investitorii care si-au plasat banii in actiunile SIF si-au dublat banii de la inceputul acestui an. Indicele BET - FI, care urmareste evolutia actiunilor societatilor de investitii financiare (SIF), a atins vineri un nou maxim istoric, marcand o crestere de aproape 100% fata de finalul anului trecut.

Trei dintre cele cinci SIF-uri au inregistrat in acest an aprecieri de pret de peste 100%, cel mai mult urcand SIF Moldova si Muntenia, cu avansuri de cate 115%. SIF Oltenia, cea mai tranzactionata dintre SIF-uri si cu cel mai ridicat profit la opt luni, a adus investitorilor un castig de 112%. Sub media castigurilor aduse de SIF-uri s-au aflat titlurile SIF Banat - Crisana si Transilvania, in aceste cazuri castigurile fiind de 98% si, respectiv, 65%.

Majoritatea SIF-urilor si-au depasit totodata maximele atinse in august, doar Banat-Crisana si Transilvania tranzactionandu-se la finalul saptamanii trecute sub nivelurile record. Noile maxime pentru Oltenia si Moldova sunt de 1,85 lei/actiune si, respectiv, 1,57 lei/actiune, in timp ce noul record stabilit de SIF Muntenia este de 1,25 lei/actiune. In ultima perioada, cresterea SIF-urilor a fost condusa de actiunile SIF Oltenia si Moldova, acestea fiind de altfel si cele mai lichide dintre SIF-uri. Pe langa atractivitatea in crestere pe care SIF-urile au dobandit-o printre unii dintre managerii fondurilor de investitii straine dupa ridicarea pragului de detinere la 1%, cresterea inregistrata de aceste actiuni se datoreaza, spun brokerii, si miscarilor ce concentrare derulate de investitorii locali care detineau pozitii importante pe SIF-uri.

"O data cu majorarea cotei maxime de detinere, investitori precum Dinel Staicu sau Catalin Chelu, care detin pozitii importante la SIF-uri, nu trebuie sa mai cumpere prin 50 sau 100 de intermediari. Evolutiile inregistrate de SIF-uri sunt si rezultatul unor transferuri ale celor care detineau pachete in numele marilor investitori, care in prezent isi consolideaza pozitiile", aprecia reprezentantul unei SIF.

In acelasi timp, alti brokeri spun ca in prezent nu se poate spune ca predomina vreun anumit tip de investitori, care cumpara pe SIF-uri.

"Cred ca este o combinatie intre fondurile de investitii straine si investitorii care-si transfera pachetele, dar nu cred ca primeaza vreunii dintre acestia", a spus Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO