Prima pagina

Siveco cumpara in Bulgaria, dar e si tinta de preluare

29.02.2008, 19:05 14

SIVECO, cel mai mare producator de soft de pe piata locala, a platit 2 mil. euro pentru a achizitiona integral compania bulgareasca Latona, firma cu care colaborase anterior in cadrul proiectului de informatizare a Fondului National de Asigurari de Sanatate din tara vecina.
"Suma platita pentru achizitionarea companiei este de doua milioane de euro, din care o parte a fost incasata de proprietari - familia Alichkov, iar o alta parte a luat forma unui imprumut si a unei sustineri a operatiunilor companiei. A fost o tranzactie complexa iar suma incasata de fostii proprietari este confidentiala", a declarat Irina Socol, CEO al SIVECO.
Latona, care estimeaza pentru acest an afaceri de 3 mil. euro, duble fata de anul trecut, avea printre actionari si fonduri de investitii.
Valoarea totala a tranzactiei cu Latona este de 3 mil. euro, suma incluzand si investitii de 1 mil. euro, programate pentru acest an.
Socol a motivat optiunea de a intra cu o achizitie in Bulgaria prin ritmul ridicat de crestere al pietei IT, de 15-20%, si apropierea fata de Romania.
Pentru acest an, oficialii SIVECO afirma ca au un buget de 10 mil. dolari pentru achizitii, alte doua sau trei tranzactii fiind posibile cu alte companii din regiune, intre care si Romania.
Pe de alta parte, si SIVECO este la randul sau o tinta de achizitie, grupul local de companii Asesoft, detinut de omul de afaceri Sebastian Ghita, sustinand ca a inaintat ieri o oferta de 100 mil. dolari pentru preluarea integrala a SIVECO.
Actionarii producatorului de solutii informatice sunt Siveco Netherlands, cu o participatie de 42,2%, fondurile Polish Enterprise si Intel Capital, cu 22,5%, respectiv 10% din actiuni, Irina Socol - 10,97%, Alexandru Radasanu - 7,62%, Siveco Romania - 3,74%, Florian Ilia - 2,68%, Daniela Bichir - 0,13% si Aurora Crusti - 0,13%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO