Prima pagina

Slovenii isi fac loc pe piata fondurilor mutuale

10.06.2005, 19:50 16

Administratorii independenti de fonduri mutuale incep sa se gandeasca din ce in ce mai serios cum pot sa se descurce pe cont propriu in distribuirea unitatilor de fond, in conditiile in care bancile, acum principalii distribuitori de fonduri, se pregatesc sa isi aduca propriile produse pe aceasta piata.

Societatea cu capital sloven de administrare a investitiilor KD Investments se pregateste sa deschida in Bucuresti primul punct propriu de distributie a unitatilor de fond in cadrul unei retele care ar urma sa cuprinda mai multe orase.

"Ne pregatim sa deschidem primul punct financiar. Planurile noastre includ o retea in Bucuresti si in marile orase. Deocamdata vrem sa vedem cum va merge acest prim punct pe care il deschidem", spune Ion Mincu-Radulescu, directorul general al societatii. El a adaugat ca principalul motiv pentru care a decis sa recurga la o retea proprie de distributie este faptul ca nu colaboreaza cu o banca.

Banca Transilvania, Bancpost sau Raiffeisen Bank se pregatesc sa intre pe piata fondurilor mutuale. Cele mai mari doua banci, BCR si BRD, sunt prezente deja pe piata. De altfel, Raiffeisen Bank a decis la inceputul acestui an sa nu mai prelungeasca contractele de distributie cu Certinvest si SIRA, anuntand ulterior ca isi pregateste intrarea pe piata fondurilor.

Slovenii de la KD Investments se gandesc sa castige nu numai prin majorarea activelor aflate sub administrare prin reteaua de distributie, ci si din distributia unitatilor de fond ale altor administratori, dupa modelul in care societatea-mama din Slovenia distribuie si alte fonduri decat cele proprii. "Ne gandim sa facem distributie si pentru alti administratori", spune directorul KD.

Reglementarile pietei de capital prevad ca investitorii trebuie sa semneze ca sunt de acord cu prospectul de emisiune al fondului atunci cand investesc, simpla trimitere a banilor nefiind de ajuns. "Pe langa retelele de distributie, singura modalitate care mai exista pentru realizarea tranzactiilor cu unitati de fond este distribuirea pe Internet, dar aceasta implica utilizarea semnaturii electronice, care este insa foarte costisitoare pentru investitori", explica un administrator de fonduri.

KD Investments, intrata pe piata in urma cu un an, administreaza un singur fond mutual, KD Maximus, cu investitii preponderente in actiuni si cu active in valoare de 23 miliarde de lei (0,64 milioane de euro) la finalul lunii aprilie. Societatea asteapta noul regulament CNVM privind fondurile pentru a lansa un al doilea fond de investitii, axat in principal de plasamente in instrumente cu venit fix.

Piata romaneasca a fondurilor deschise de investitii se ridica la finalul lunii aprilie la 2.391 miliarde de lei (66 milioane de euro), fiind dominata de societatile de administrare ale BCR si BRD, care detin impreuna o cota de piata de 58,4%. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO