Prima pagina

Societatile pe actiuni, obligate la un capital minim de 25.000 euro

Societatile pe actiuni, obligate la un capital minim de 25.000 euro
13.05.2005, 19:47 125

Peste 11.000 de societati pe actiuni (SA) din Romania va trebui sa-si majoreze capitalul social la minimum 25.000 de euro, pana la data de 1 iulie 2006, conform unui proiect de lege initiat de Ministerul Justitiei pentru adaptarea la directivele Uniunii Europene.

Limita minima a capitalului social pentru SA-uri este acum de 650 de euro (25 milioane de lei), adica de 40 de ori mai mica.

In Romania exista in prezent 19.627 de societati comerciale pe actiuni (SA, SCA), din care doar 8.226 au un capital social de 25.000 de euro sau mai mult. Restul de pana la peste 400.000 de firme sunt SRL-uri sau alte forme de organizare. Potrivit unui raport al Oficiului National al Registrului Comertului, la sfarsitul lunii martie, 58% dintre SA-urile din Romania se aflau sub pragul impus de noul proiect de lege. Situatia a aproximativ 85% dintre acestea devine incerta in conditiile aprobarii proiectului, intrucat capitalul lor social se afla sub 10.000 de euro.

Solutia, in cazul celor care nu au resursele financiare necesare, ar putea fi transformarea in societati comerciale de tip SRL (societate cu raspundere limitata - forma cea mai des folosita de catre societatile comerciale din Romania). Daca toate societatile pe actiuni care sunt acum sub limita si-ar majora capitalul pana la minimum 25.000 de euro, ar avea nevoie de 150-200 milioane de euro.

"Dizolvarea sau lichidarea acestor societati nu poate fi luata in discutie, in cazul in care nu se va obtine o derogare din partea Comisiei Europene. Cel mai probabil firmele vor opta pentru o noua forma de organizare in care valoarea capitalului nu va mai conta, ci tipul de raspundere", este de parere Florian Nitu, partener in cadrul casei de avocatura Popovici & Asociatii.

Potrivit proiectului de modificare a Legii 31/1990 (privind activitatea societatilor comerciale), initiat de Ministerul Justitiei, pana la data de 1 iulie 2006, societatile pe actiuni si in comandita pe actiuni isi vor majora capitalul social la valoarea de minimum 25.000 de euro, in echivalent lei, calculat la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data subscrierii.

"Prevederea privind majorarea capitalului social la societatile comerciale pe actiuni si in comandita pe actiuni la o suma echivalenta cu 25.000 de euro este prevazuta de Directiva nr. 77/1991/EEC si a fost introdusa prin Legea 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, privind prevenirea si sanctionarea coruptiei", a explicat pentru Ziarul Financiar Eugen Ghiulea, director general al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Una dintre conditiile necesare pentru ca Romania sa adere la Uniunea Europeana vizeaza adoptarea si punerea in practica a legislatiei europene. Potrivit articolului 6 din Directiva amintita, "pentru constituirea unei societati pe actiuni sau pentru obtinerea autorizatiilor de incepere a activitatii, legislatia din statele membre ale Uniunii va cere subscrierea unui capital minimal ce nu poate fi fixat la o valoare mai mica de 25.000 de euro".

Potrivit legislatiei europene, statele membre trebuie sa asigure si sa respecte punerea in practica a acestor principii, care garanteaza un tratament egal al actionarilor aflati in conditii identice.

De la data expirarii termenului stabilit de lege, Registrul Comertului va solicita tribunalelor dizolvarea societatilor pe actiuni si in comandita pe actiuni care nu si-au indeplinit obligatia de majorare a capitalului social in limita prevazuta de lege.

Majorarea limitelor capitalului social a devenit o problema si in industria asigurarilor, de exemplu, unde in ultima vreme exista o avalansa de majorari de capital pentru conformarea cu legislatia comunitara. Capitalul minim al asiguratorilor va trebui sa fie majorat pana la 30 iunie 2006 pana la minimum 120 de miliarde de lei (3,2 mil. euro) pentru desfasurarea activitatii de asigurari generale si inca 120 de miliarde pentru a putea incheia polite de asigurari de viata, fata de 15 miliarde lei (0,4 mil. euro) si, respectiv, 40 miliarde lei (1,05 mil. euro) acum. dana.ciriperu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO