Business Internaţional

Somajul mare si inflatia record dezechilibreaza economia britanica

14.08.2008, 19:37 17

Cresterea salariilor a incetinit in conditiile in care ritmul din ce in ce mai lent de crestere economica a determinat companiile sa opereze disponibilizari si sa mentina salariile neschimbate, scrie Bloomberg.
Numarul angajatilor intrati in somaj a urcat cu 20.100 fata de luna iunie, pana la 864.700 de persoane, cea mai mare crestere din decembrie 1992, a anuntat biroul britanic de statistica.
Economistii anticipasera o crestere cu 17.000 de persoane. Veniturile au inregistrat cea mai slaba crestere din ultimii cinci ani in trimestrul doi. Cresterea ratei somajului ar putea determina consumatorii sa-si reduca cheltuielile, ceea ce ar amplifica declinul pietei rezidentiale. Ritmul de crestere a inflatiei s-a accelerat pana la mai mult de dublul tintei guvernului in iulie.
"Situatia de pe piata muncii va afecta cheltuielile consumatorilor si cresterea economica", a declarat Jeavon Lolay, economist in cadrul Lloyds TSB Bank din Londra.
Rata somajului s-a aflat luna trecuta in crestere pentru a sasea luna consecutiv, iar cresterea din iunie a fost revizuita de la 15.500 la 20.000 de persoane intrate in somaj. In iulie, rata somajului a avansat pana la 2,7% de la 2,6%.
Prabusirea pietei americane a creditelor ipotecare cu risc ridicat a costat bancile europene 228 de miliarde de dolari (153 mld. euro) si le-a determinat sa renunte la 23.255 de locuri de munca.
Scaderea numarului locurilor de munca risca sa reduca si mai mult popularitatea primului-ministru Gordon Brown. In conditiile in care deficitul bugetar al Marii Britanii se numara printre cele mai ridicate din Europa, capacitatea lui Brown de a reduce presiunile prin majorarea cheltuielilor este limitata.
Banca Angliei a mentinut rata de referinta a dobanzii la 5% din aprilie pentru a-i impiedica pe muncitori sa solicite majorari salariale, alimentand in acest fel cresterea inflatiei, care a atins 4,4% in iulie, cel mai ridicat nivel dintr-un deceniu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO