Prima pagina

Sorin Paslaru: Pe cine sa credem - pe Ford sau pe Standard & Poor's?

07.09.2007, 19:09 20

Septembrie a inceput prost: leul a pierdut aproape 2% in cateva zile, bursa nu da semne de revenire decat la "injectii" cu vitamine gen vanzarea Rompetrol, agentia de rating Standard & Poor's a inclus Romania, alaturi de Turcia si Islanda, printre cele mai expuse tari in eventualitatea unei crize mondiale de lichiditati.
Pe deasupra, produsul intern brut a incetinit in trimestrul II la 5,6% din PIB, iar una dintre cele mai mari banci europene, UBS, sustine ca in urmatoarele 18 luni sunt mari sanse sa avem o corectie drastica a cursului de schimb. Nu mai vorbim de inundatiile din Moldova. Dintr-o data parca, euforia verii s-a risipit. Pleaca cocorii.
Chiar asa? Acestea sunt semnalele care anunta ca ne intoarcem, dupa sapte ani de crestere economica puternica, la mediocritatea unui 2-3% in plus anual la PIB?
No way. Oricat ar fi de proaste aceste vesti, sunt inecate intr-un noian de stiri privind investitii straine sau locale in productie, spatii comerciale sau rezidentiale care arata ca economia romaneasca este in continuare "hot".
Citez doar din editia de luni a Ziarului Financiar: "Hanil Electronics din Coreea de Sud, un subcontractor al Samsung, vrea sa faca o fabrica de LCD-uri la Oradea unde sa angajeze 3.000 de oameni. A angajat deja 100". "Turcii de la Opus Project, un mare dezvoltator imobiliar, vor face un mini-oras langa Bucuresti, la Stefanestii de Jos, unde se vor investi intre 600-700 milioane euro pana in 2014". "Top Genko (Italia) a preluat cu 7 milioane de euro producatorul de instrumente medicale Famos Suceava". "Reteaua de bricolaj Baumax, care are deja patru centre, va investi 70 milioane de euro in alte sapte pana la sfarsitul anului 2008". "Retailerul do-it-your self turc Tekzen va investi 10 milioane de euro in inca patru magazine pana la sfarsitul anului".
Mai e nevoie? Pare ca da. In snopul de investitii de mai sus, luat absolut aleator, domina retailerii si dezvoltatorii imobiliari. Romanii se vor muta in locuinte noi, le vor echipa din centrele do-it-your-self si vor merge la shopping in mall-uri, dar unde vor munci ca sa produca banii de cheltuit?
La Ford, Nokia, Delphi, General Motors si subcontractorii lor, la Akela, la Oracle, la IBM, la Genpact, HP sau Unicredit , care angajeaza cohorte de tineri pentru service-center-uri sau productia de software.
Spre deosebire de retail, productia de masini sau de telefoane mobile, este in mainile firmelor puternice, care se misca greu. Cand giganti ca Nokia, Ford sau General Motors anunta ca se stabilesc/s-ar putea stabili in Romania, inseamna ca am intrat in liga mare.
De fapt, o singura stire - anuntul privind semnarea contractului cu Ford - putea tine piept noianului de stiri negative.
Iar ca sa ne linistim complet, Economist Intelligence Unit (unul dintre cele mai puternice companii de research din lume) si Universitatea Columbia din SUA au scos miercuri un raport privind investitiile straine in lume in urmatorii patru ani unde Romania sta destul de bine.
Conform raportului, Romania va atrage intre 2008 si 2011 investitii straine directe de 7 miliarde $ (5,3 mld. euro) in medie pe an, fiind considerata mai atractiva decat Ungaria, Cehia, Argentina, Israel sau Coreea de Sud, adica pe locul 30 din 82 de tari analizate din toata lumea.
Poate ca intr-adevar era nevoie de un pic de apa rece pe fata, sa ne mai trezim din euforie. Si oricum, o ieftinire a leului inseamna o ieftinire a activelor romanesti, deci o atractivitate mai mare pentru investitori. La o investitie de 100 de milioane de euro, 10% conteaza. E o marja buna in industria auto.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO