Prima pagina

Spune ce trecut politic ai, sa vedem cate medalii castigi la Olimpiada

15.07.2004, 00:00 8



Modelarea economica poate face multe. Inclusiv sa prognozeze si sa explice un anumit numar de medalii obtinute de o tara la Jocurile Olimpice.



Punand in ecuatie numarul populatiei, nivelul veniturilor, istoria politica si rezultatele obtinute in trecut, analistii firmei de consultanta PricewaterhouseCoopers au incercat sa ghiceasca performantele sportive ale tarilor participante la apropiata Olimpiada de la Atena.



Romania este creditata cu 23 de medalii, fata de 26 in 2000, la Sydney, ceea ce ar insemna un loc mai jos in clasamentul pe natiuni, pana pe pozitia 12.



"Este evident ca numarul de medalii olimpice castigate nu depinde doar de factorii economici si politici, iar analiza noastra nu se vrea mai mult decat un mic exercitiu amuzant. Este interesant insa sa vedem in ce masura se pot explica rezultatele obtinute in trecut privind numarul de medalii olimpice cu ajutorul unui astfel de model", spune John Hawksworth, seful Departamentului de macroeconomie al PricewaterhouseCoopers Marea Britanie



Dupa cum era de asteptat, tarile mai mari si mai bogate obtin rezultate mai bune, insa efectele nu par sa fie in totalitate proportionale cu acesti factori: multe din tarile mai mici obtin rezultate mult mai bune decat ar fi de asteptat pe baza marimii lor. "Constatam in continuare ca multe din tarile care au apartinut fostului bloc sovietic obtin rezultate care depasesc cu mult nivelul previziunilor bazate pe puterea lor economica, o reflectare a faptului ca traditiile sportive puternice din aceste tari au supravietuit in general schimbarii de regim politic", afirma Hawksworth.



Studiul constata ca in explicarea proportiei din medaliilor castigate de fiecare tara din totalul celor acordate, au semnificatie statistica urmatorii factori: numarul populatiei, nivelul mediu al veniturilor (masurat cu ajutorul PIB/cap de locuitor), daca tara a facut parte din fostul bloc sovietic, daca tara este gazda Jocurilor Olimpice si numarul medaliilor obtinute la Jocurile precedente.



Analistii economici ai PwC arata ca, desi au trecut aproape 15 ani de la caderea Zidului Berlinului, multe din tarile fostului bloc comunist au continuat sa castige mai multe medalii olimpice decat cel prognozat in baza puterii lor economice.



In general, modelul PwC ofera explicatii pentru aproape 90% din variatia inregistrata in numarul de medalii obtinut de diferite tari la editii recente ale Jocurilor. Marea exceptie o produce factorul numit "apartenenta anterioara la blocul sovietic", si care rupe legatura performantei sportive cu performanta la nivel economic. Iar aceasta fara indoiala datorita importantei politice deosebite acordate sportului in multe din aceste tari.



Pe baza datelor privind rezultatele Olimpiadei 2000 de la Sydney, se vede ca acest factor continua sa aiba o influenta semnificativa, desi importanta sa s-ar putea reduce treptat in viitor. Analiza PwC indica si faptul ca prezinta o anumita relevanta realizarea unei distinctii intre grupul de tari din fostul bloc comunist in care sportului i se acorda o importanta deosebita (Rusia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, Romania si Cuba) si alte tari foste sovietice sau cu economii planificate unde sportul nu reprezenta o prioritate.



Potrivit studiului, Statele Unite, Rusia, China si Germania vor continua probabil sa ocupe primele locuri in clasamentul pe medalii de la Atena, desi modelul sugereaza ca ar fi foarte bine pentru ele daca ar reusi sa-si egaleze rezultatele de la Olimpiada de la Sydney.



Pentru Grecia, ca tara gazda, estimarile modelului ofera perspective mult mai stralucite in ceea ce priveste numarul de medalii decat la Sydney, in timp ce Australia va cobori probabil cu cateva locuri in clasamentul medaliilor din cauza ca nu mai beneficiaza de avantajul tara gazda.



razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO