Prima pagina

Statul a iesit dator contribuabililor cu 72 mil. dolari pe 2002

19.02.2004, 00:00 38



"Afacerea" impozitului pe venitul global pe 2002 s-a soldat cu obligatia Ministerului Finantelor de a le restitui contribuabililor persoane fizice suma de 2.350 miliarde de lei, reprezentand echivalentul a nu mai putin de 72 milioane de dolari.



Din totalul acestei datorii considerabile, Finantele au platit pana la inceputul acestei luni doar ceva mai mult de jumatate (1.347 miliarde lei), potrivit datelor facute publice de Agentia Nationala de Administrare Fiscala. Iar intarzierea ii transforma pe mai mult de 1,6 milioane de contribuabili in creditori ai statului fara voia lor.



Ministerul Finantelor a profitat si inca profita de banii respectivi, pe care bugetul i-a incasat in avans, in cursul anului 2002, si i-a putut cheltui sau chiar fructifica in voie, urmand sa-i dea inapoi "cand poate", adica dupa un termen care depaseste si doi ani de la data la care i-a incasat.



Suma pe care Fiscul o avea de restituit la incheierea regularizarii sumelor platite ca impozit in cursul anului 2002 cu taxele finale, este dubla fata de cea pe care contribuabilii o au de platit in plus la buget, respectiv 1.264 miliarde de lei.



Iar aceasta situatie nu face decat sa dovedeasca pentru a doua oara, dupa experienta anului fiscal 2001, hibele sistemului de impunere globala a veniturilor indivizilor, incepand cu asezarea celor cinci transe de venituri impozabile de la 18% la 40%. Cel putin deocamdata, Finantele nu par sa-si faca probleme din cauza acestor cheltuieli, la care se adauga cele cu administrarea impozitului pe venitul global, cu toate deducerile si obligatiile de declarare. Mai ales ca, pentru datoriile pe care le are de restituit in contul anului 2002, Fiscul nu este obligat sa plateasca penalitati de intarziere, de genul celor pe care le-a aplicat prompt celor care au intarziat platile catre buget. Ordonanta 61/2002, care instituie o anumita reciprocitate din acest punct de vedere (si statul trebuie sa plateasca penalitati de 0,06% pe luna pentru sumele de restituit) a intrat in vigoare de-abia la 1 ianuarie 2003.



Dar de ce ajunge statul sa aiba de dat inapoi sume atat de mari? Mai intai, pentru ca grila impozitarii anticipate, din cursul anului, ia in calcul 50% din inflatia estimata, in timp ce grila definitiva aplicata la finalul anului este construita dupa inflatia reala.



Apoi, o buna parte din contribuabili nu beneficiaza de deducerea personala de baza in cursul anului, asa cum sunt, de exemplu, cei care obtin venituri impozabile din activitati independente si care sunt diminuate prin acordarea deducerii la sfarsitul anului. Situatia este asemanatoare in cazul veniturilor cu retinere la sursa si la care se aplica impozite provizorii pe parcursul anului.



Anul trecut au depus declaratii de impozit pe venitul global in contul anului fiscal 2002 circa 2,87 milioane de persoane, dintr-un total de peste trei milioane identificate de Ministerul Finantelor ca avand obligatii declarative.



Fiscul a emis 2,89 milioane de decizii de impunere annuala, incluzand impunerile din oficiu. Pana la 3 februarie anul curent, unitatile fiscale au transmis contribuabililor 2.685.239 decizii, reprezentand 92,8% din numarul total, din care 240.379 decizii de impunere din care rezulta diferente de plata, 1.661.263 decizii din care rezulta diferente de restituit si 783.597 decizii din care nu rezulta nici o diferenta de impozit. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO