Prima pagina

Statul a primit doar trei oferte pentru CEC

Statul a primit doar trei oferte pentru CEC

Raiffeisen, OTP si NBG si-au adus ofertele la Finante ieri in jurul orei 16:00

18.07.2006, 19:36 6

CEC a ramas ieri cu numai trei oferte de cumparare pentru pachetul de 69,9% din actiuni, dupa ce grecii de la EFG Eurobank au abandonat cursa chiar inainte de finis. Inca de saptamana trecuta Bancpost semnalizase intentia bancii mama de a investi direct in cresterea retelei existente, la cateva zile dupa ce si Dexia isi anuntase retragerea.
Se lupta mai departe in faza finala Raiffeisen, OTP si National Bank of Greece (NBG), ungurii recunoscand insa ca au nevoie de o majorare de capital pentru a finanta eventuala achizitie a pachetului majoritar la CEC. Raiffeisen si OTP isi disputa intaietatea ca prezenta in Europa Centrala si de Est, in timp ce grecii incearca sa-si intareasca pozitia in sud-estul Europei.
Sebastian Vladescu, seful Comisiei de privatizare, a declarat aseara ca ofertele financiare urmeaza sa fie deschise saptamana viitoare. Atunci se va decide daca procesul continua cu doi sau trei investitori. In sedinta de aseara a Comisiei au fost separate ofertele tehnice de cele financiare, documentele fiind contrasemnate de Vladescu si reprezentantii celor trei investitori.
In toiul speculatiilor privind posibilitatea ca Guvernul sa renunte la privatizare in cazul in care ar considera ca preturile oferite de potentialii investitori sunt prea mici, premierul Calin Popescu-Tariceanu a reluat ieri ideea diferentelor valorice dintre CEC si BCR, diferente defavorabile CEC.
"Trebuie sa recunoastem cu totii ca exista mari diferente intre BCR si CEC, iar acest lucru nu il spun eu, ci analizele financiare. CEC inseamna foarte mult pentru romani din punctul de vedere al imaginii, dar ramane de vazut daca acest lucru va conta la fel de mult pentru investitorii straini care nu se bazeaza pe imagine, ci pe rezultate concrete", a spus Tariceanu. Analistii Merrill Lynch au estimat ca statul ar putea obtine circa 500 mil. euro pentru 69,9% din CEC.
Primele au ajuns ieri dupa-amiaza la Ministerul Finantelor ofertele OTP si NBG, cu putin inainte de ora 16:00, in conditiile in care ora limita era 17:00. Reprezentantii celor doua banci au ales intrarea din spate a ministerului. Sosita putin mai tarziu, delegatia Raiffeisen a parasit ministerul la 16:40, afisand o atitudine rezervata. Andrei Stamatian, director de organizare la Raiffeisen Romania, a confirmat ca au fost depuse oferta tehnica si cea financiara, estimand ca in doua saptamani ar putea fi selectate cele mai bune doua oferte. El a spus ca i-a intalnit in minister pe reprezentantii OTP si NBG, lipsind doar cei ai Eurobank. Stamatian crede ca cei doi competitori ai Raiffeisen ar putea resimti efortul achizitiilor facute in ultimele luni.
De altfel, oficialii OTP au si anuntat ca vor avea nevoie de o majorare de capital pentru preluarea CEC.
"Pentru a cumpara CEC va trebui, in mod categoric, sa efectuam o majorare de capital, cu exceptia situatiei in care incheierea tranzactiei va fi amanata pentru o perioada semnificativa de timp", a declarat ieri Sandor Csanyi, directorul general al OTP. El a mai spus ca OTP poate dobandi o pozitie importanta in Romania chiar daca ar esua in tentativa de preluare a CEC.
NBG a recurs deja la o majorare de capital pentru finantarea achizitiei a 46% din Finansbank Turcia si recent a lansat o emisiune de obligatiuni pentru a obtine surse financiare suplimentare.
Conform strategiei de privatizare, primele doua oferte se califica automat in etapa finala, dar ar putea exista si trei competitori, daca investitorul de pe pozitia a treia are un punctaj de 10% sau mai putin sub prima oferta. Un pachet de 5% din actiuni va fi vandut salariatilor CEC si pensionarilor cu ultimul loc de munca la institutia de credit.
Actiunile ramase in portofoliul statului dupa finalizarea privatizarii vor fi vandute, partial sau in intregime, prin oferta publica pe piata interna si/sau externa de capital, inclusiv catre actionarii existenti. La nivelul Europei Centrale si de Est, Raiffeisen este a treilea grup, cu active de peste 24,7 mld. euro, urmat de OTP, cu aproape 20 mld. euro. Dupa numarul de unitati, OTP avea o retea mai mare la sfarsitul trimestrului I - 875, fata de cele 814 ale Raiffeisen.
NBG nu intra in topul celor mai mari 10 jucatori din regiune, investitiile sale fiind concentrate pe pietele mici din sud-estul Europei si mai nou in Turcia.
OTP, cea mai mare banca din Ungaria, cu active de 19,3 mld. euro si o cota de piata de 23,7%, este o fosta banca de economii, privatizata in 1995. Opereaza in Romania incepand din vara lui 2004, cand a preluat RoBank. In prezent, OTP Bank Romania este a 22-a banca de pe piata, cu o cota de 0,7% din activele totale ale sistemului. Recent, OTP a facut doua achizitii: filiala din Ucraina a Raiffeisen Bank, pentru 650 mil. euro, si Investsberbank (ISB) din Rusia, pentru 477 mil. $. Grupul mai detine banci in Bulgaria, Croatia, Slovacia si Serbia.
Raiffeisen detine deja a treia banca de pe piata, cu o cota de 8% din active, insa pozitia ii este amenintata in perspectiva fuziunii HVB/ Tiriac/UniCredit. Raiffeisen Zentral Bank, care a depus oferta in consortiu cu Raiffeisen International, are active de peste 90 mld. euro. Raiffeisen International a raportat pentru primul trimestru din acest an un profit brut de 193,9 mil. euro, cu 45,4% peste nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, activele totalizand 42 mld. euro. La finele anului trecut activele bancii insumau 40,6 mld. euro, nivelul profitului fiind de 459,5 mil. euro.
NBG este actionarul majoritar al Bancii Romanesti, care ocupa pozitia a treisprezecea pe piata, cu o cota de 1,9% din activele sistemului bancar.
NBG mai detine banci in Bulgaria, Serbia si Albania si a incheiat recent un acord pentru preluarea a 46% din actiunile Finansbank din Turcia, pentru 2,8 mld. dolari. La sfarsitul primului trimestru al acestui an, grupul NBG avea active totale de 61,1 mld. euro, in crestere cu 1,1% fata de decembrie 2005. Profitul consolidat al grupului NBG a fost in 2005 de 750 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO