Prima pagina

Strainii au fost legea la Bursa in octombrie, arata topul brokerilor

02.11.2006, 19:35 18

Investitorii straini au fost mai activi la Bursa in octombrie decat in luna precedenta, iar actiunile preferate de ei au fost cele ale SIF-urile si companiilor petroliere, arata situatia din topul brokerilor.
Primele trei locuri in top au fost ocupate de brokeri recunoscuti pentru faptul ca lucreaza preponderent cu investitori straini: ING Securities, CA IB Securities si Raiffeisen Capital & Investment. Un alt broker din top 10 "preferat" de straini, EFG Eurobank Securities, a urcat luna trecuta pana pe locul al 7-lea, dupa ce in septembrie se aflase pe locul al 17-lea.
"Cresterea valorii tranzactiilor intermediate s-a facut mai ales pe seama clientilor noi", a declarat Liviu Giugiumica, directorul general al CA IB Securities. In vara, Ligiu Giugiumica, la acel moment directorul general al BRD Securities, pleca la rivalii de la CA IB, cu mai mult de jumatate din echipa de la BRD. Luna trecuta, BRD Securities a ocupat locul al 14-lea.
CA IB a avut un rulaj de 55,3 milioane de euro, aferent unei cote de piata de 8,08%.
"Datele din topul brokerilor arata ca investitorii straini au fost mai activi luna trecuta decat in septembrie, in special pe SIF-uri si companii petroliere. Pe SIF-uri s-au facut 60% din valoarea tranzactiilor din octombrie, 21% pe companii petroliere, iar 14% pe banci, restul de 5% fiind tranzactii cu alte titluri. Numai pe actiunile din primele trei categorii s-au rulaj 320 milioane de euro din totalul de 342 milioane de euro", a precizat Laurentiu Floroiu, director de tranzactionare la EFG Eurobank Securities.
"Daca ne uitam pe situatia din top, ar fi usor de banuit ca investitorii care lucreaza cu brokerii de la CA IB si Raiffeisen au fost printre cumparatori, iar cei cu ING printre jucatorii pe Petrom", a mai spus Floroiu. El a mai spus ca EGF Eurobank Securities a fost cumparator net in octombrie, inclusiv pe SIF-uri.
De ce au fost investitorii straini mai activi luna trecuta?
"Cresterea din octombrie a fost in principal efectul anunturilor privind data aderarii la Uniunea Europeana si cele referitoare la o crestere economica peste asteptari", spune Liviu Giugiumica.
Laurentiu Floroiu spune pe de alta parte ca strainii au fost mai activi pe SIF-uri in speranta ca o data cu aderarea la UE, va exista o armonizare a legislatiei privind SIF-urile cu ceea ce exista acum pe piata europeana in privinta unor fonduri inchise.
"Am primit telefoane in care eram intrebat care sunt sansele ca legislatia europeana care prevede un prag de 5% pentru unele fonduri inchise similare SIF-urilor sa se aplice si in Romania, iar limitarea nu e si pentru investitorii care actioneaza in mod concertat. Strainii se gandesc ca o data cu aderarea ne vom alinia si noi la aceste prevederi. In ce fel se vor face modificarile, daca o vom face singuri sau va trebui sa o facem la cerinta altora, aceasta ramane de vazut. Dar eu spun ca sunt sanse mari sa se faca", spune Floroiu.
Brokerii de la ING au revenit in octombrie pe primul loc, intr-o luna in care s-au derulat o serie de tranzactii speciale cu titlurile Petrom. ING Securities a intermediat de 88 milioane de euro, detinand o cota de 12,86% din piata. Raiffeisen Capital & Investment care in lunile precedente dominase prima pozitie, a ocupat locul al treilea, cu tranzactii de o valoare aproape la jumatate fata de rulajul ING.
Intre primii cinci brokeri de pe piata a continuat sa se mentina Eldainvest, o societate cunoscuta mai ales pentru faptul ca il are drept client pe Catalin Chelu, unul din principalii investitori pe SIF-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO