Prima pagina

Strainii nu au mai adus bani la Bursa in aprilie

13.05.2004, 00:00 6

Dupa o lunga perioada in care investitorii staini au lasat la Bursa de la Bucuresti luna de luna mai multe milioane de dolari, aprilie a adus o valoare negativa a investitiilor straine nete.
Luna trecuta valoarea actiunilor vandute de investitorii straini a fost cu 0,4 milioane de dolari mai mare fata de cea a actiunilor cumparate. Cu o luna inainte investitiile straine nete (cumparari minus vanzari) de la Bursa inregistrau un plus de 6,1 milioane de dolari.
In aprilie Bursa a dat brokerilor senzatia ca s-a oprit din crestere, indicele BET, care urmareste actiunile celor mai mari companii cotate, cele spre care se indreapta cel mai mult interesul strainilor a coborat cu 9%. Indicele BET-C, care urmareste intreaga piata a inregistrat o variatie nesemnificativa, in timp ce SIF-urile, care se afla printre actiunile preferate ale investitorilor romani au recuperat decalajul fata de cresterile celorlalte actiuni si au urcat cu 33%. Scaderea investitiilor straine de luna trecuta pare a fi o coincidenta, mai ales ca in ultimele zile cresterile generalizate au revenit pe piata. Numai ieri indicele BET a urcat cu 1,5%. "Nici la mine nu au intrat foarte multi bani luna trecuta, dar nu cred ca exista o explicatie clara, cred ca este vorba de o coincidenta," comenta ieri un broker.
Intrarea la tranzactionare a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) a dublat aproape luna trecuta valoarea tranzactiilor de pe piata, care a ajuns la 69 milioane de dolari, fata de 37 milioane de dolari in martie. Cu toate acestea, ponderea investitorilor straini in valoarea totala a cumpararilor a ramas in limitele lunilor anterioare, de aproximativ 27%. Cu alte cuvinte banii folositi pentru cumpararea de actiuni au provenit din vanzarea altor actiuni.
Pe piata au fost vandute, in special de catre Rompetrol SA (Vega) si SIF Transilvania actiuni in valoare de mai multe milioane de dolari ale Petromidia, mare parte dintre acestea fiind cumparate de invesitorii straini. Grupuri financiare importante precum Citibank, Erste Bank, Bank Austria Creditanstalt sau DZ Bank au ajuns astfel in nume propriu sau in numele clientilor pe lista celor mai importanti minoritari ai companiei petroliere. Aceste institutii sunt mai mult banci custode, adica au grija de actiunile clientilor.
Investitorii straini au vandut insa luna trecuta de patru ori mai mult fata de luna anterioara, valoarea actiunilor la care acestia au renuntat fiind de 22,7 milioane de dolari. Multe din actiunile vandute au fost ale bancilor, in conditiile in care unii dintre analistii considerat ca preturile la care ajusesera actiunile BRD si ale Bancii Transilvania erau prea mari in comparatie cu rezultatele financiare. Cele doua actiuni au inregistrat luna trecuta cele mai clare tendinte de scadere. Brokerii spun ca in ciuda cresterilor mari de la inceputul anului majoritatea actiunilor de la Bursa sunt atractive pentru straini. "Investitorii straini sunt mai multi decat anul trecut sau acum doi ani pentru ca incep sa capete incredere in piata, apreciaza ca piata e la inceput si ca are potential," spune Octavian Dragolea, directorul European Securities.
Valoarea investitiilor straine nete de la Bursa s-a ridicat in primele patru luni ale anului la 15,8 milioane de dolari, doua treimi din suma inregistrata anul trecut si mai mult decat suma pe care strainii au plasat-o pe Bursa de la Bucuresti in intreg anul 2002.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO