Prima pagina

Strainii vor alimenta boom-ul imobiliar estic

10.05.2004, 00:00 19



Investitori straini ca Neil Wilson au contribuit la sustinerea dezvoltarii sectorului proprietatii rezidentiale din Praga.



Cu o locatie geografica centrala, diversitate arhictectuala si o populatie mobila, capitala Republicii Cehe a reprezentat unul din tintele eforturilor frenetice de identificare a unor oportunitati de achizitionare de imobile la preturi mai mici in cele 10 tari ce au aderat la Uniunea Europeana pe 1 mai. Numai in 2002, preturile la apartamente au crescut cu 50% in Praga, atingand un nivel de pana la 5.000 de euro pe metru patrat in districtul central al capitalei. Specialistii sectorului imobiliar au avertizat ca preturile vor incepe in curand sa scada.



Wilson si alti investitori, insa, multi provenind de pe supraaglomeratele piete imobiliare din Marea Britanica si Irlanda, au continuat sa identifice oportunitati in zonele invecinate ale Pragai, la periferia centrului istoric al orasului, unde preturile se apropie de 1.000 de euro pe metru patrat. Acestia au fost incurajati de patrunderea pe piata a unor companii cum ar fi DHL Worldwide Express Inc., ce reprezinta divizia de express-mail a companiei germane Deutsche Post AG, si ce a anuntat anul trecut ca isi va transfera divizia europeana de tehnologie in informatie in Praga, urmand sa recruteze 400 de angajati pana la sfarsitul anului 2004.



"Principalul nostru atuu in fata clientilor este faptul ca preturile la proprietati reprezinta in aceasta zona mai putin de o treime din valoarea celor din Londra," spune Wilson, ce, impreuna cu alti patru agenti imobiliari englezi au incheiat in luna decembrie a anului trecut un contract de achizitionare a unui numar de 410 apartamente aflate in constructie in Zizkov, o zona aflata in apropierea Pragai, la 20 de minute de mers pe jos din centrul orasului. Acesta sustine ca a vandut 100 din cele 410 apartamente inainte de a lansa o campanie de marketing la sfarsitul lunii martie, desi nimeni nu se poate muta in aceasta zona in urmatorii trei ani.





Castiguri pe alte piete





"Pietele britanica si irlandeza si-au incetinit ritmul de crestere, iar investitorii cauta castigui pe alte piete," declara Wilson, ce poarta in prezent negocieri cu patru agentii din acest sector pentru achizitionarea a inca 1.200 de apartamente aflate in constructie in Praga.



Praga nu este singurul oras din Europa centrala si de est ce atrage interesul investitorilor vest-europeni din sectorul inchirierilor imobiliare si proprietatii. Agentii imobiliari din capitala slovaca Bratislava spun ca preturile la apartamente de aici s-au dublat in decursul ultimilor doi ani. Interesul este intetit de intentia companiei franceze PSA Peugeot Citroen SA de a construi o fabrica de automobile in valoare de 700 milioane de euro in apropiere, fabrica ce urmeaza a fi deschisa la inceputul anului 2006.



Jozef Semjan, director al agentiei imobiliare Madison Realitna Kancelaria, ce-si ofera serviciile clientilor straini ce doresc sa cumpere sau sa inchirieze locuinte in Bratislava, anticipeaza o crestere de 12% in acest an. "Piata se va linisti, insa, dupa aceea", adauga Semjan.



Capitala Ungariei, Budapesta, unde preturile proprietatilor rezidentiale au crescut cu un ritm mai modest, in medie cu 10% pe an in ultimii doi ani, isi atrage si ea "marea majoritate" a clientilor straini din Marea Britanie si Irlanda pentru ca preturile reprezinta "o fractiune din cele practicate in Londra sau Dublin," spune Robert Revesz, director de investitii si vanzari in cadrul agentiei imobiliare Flott Invest International, cu sediul in Budapesta. "Un numar din ce in ce mai mare de agentii de aici care-si ofereau serviciile rezidentilor orasului incearca acum sa-si atraga clienti straini," adauga acesta.



Praga a devenit in ultimul timp orasul favorit al multor investitori straini, in parte pentru ca orasul nu a fost tinta bombardamentelor din cel de-al doilea razboi mondial intr-o masura similara altor orase europene cum ar fi Varsovia, dispunand astfel de o gama incantatoare de stiluri arhictecturale ce au caracterizat ultimii 600 de ani, de la stilul gotic, baroc si cubist, pana la apartamentele moderne.





Castiguri si sperante





In anii dinaintea referendumului din iunie 2003 cu privire la intrarea in Uniunea Europeana, in Republica Ceha achizitiile cu caracter speculativ s-au intensificat pe masura ce aderarea tarii la UE devenea mai sigura. Acest gen de achizitii a fost impulsionat si de previziunile unor brokeri din domeniul imobiliar, conform carora preturile urmau sa se dubleze sau chiar sa se tripleze foarte rapid dupa integrarea Cehiei in UE. Alti oficiali ai sectorului imobiliar i-au acuzat pe brokeri ca s-au folosit de sperantele false ale cetatenilor cehi pentru a-i determina sa cumpere din ce in ce mai mult. "Aceste acuzatii au fost lansate fara nici o baza reala," spune Jaroslav Novotni, presedinte al Czech Real Estate Association. "Salariile cehilor nu se vor dubla sau tripla imediat dupa aderarea tarii la Uniune, iar acest lucru nu se va intampla nici in cazul preturilor la proprietati".



La mijlocul anului 2003, aceasta tendinta si-a pierdut din intensitate, achizitiile rezidentilor scazand drastic, iar consultantii din domeniul proprietatii au inceput sa lanseze avertismente cu privire la o iminenta corectie a pietei. Preturile chiar au stagnat in cazul apartamentelor centrale mai scumpe. "Proprietarii nu-si pot vinde apartamentele din centrul orasului pentru ca nimeni nu este dispus sa plateasca preturile solicitate," spune Ivo Lorenc, a carei companie ofera apartamente spre inchiriere, pe termen scurt, turistilor. Si chiar in cazul in care s-ar gasi un cumparator, investitorii ar fi supusi unor presiuni foarte mari de a-si rascumpara investitiile pentru ca chiriile sunt prea mari pentru majoritatea localnicilor.



Preturile din zonele adiacente, insa, au continuat sa fie accesibile clasei de mijloc a tarii, ce este in curs de formare, un segment de piata ce se estimeaza ca va creste pe masura ce Republica Ceha va atrage un volum mai mare de investitii corporatiste. Pe langa noul centru tehnologic al DHL, firma de consultanta Accenture Ltd, cu sediul in Bermuda, a decis anul trecut sa-si extinda reprezentanta din Praga pana la 1.500 de angajati de la 300, iar uriasa companie petroliera Exxon Mobil Corp a deschis un centru comercial european pe 1 aprilie ce se estimeaza ca va include pana la 300 de angajati in decurs de un an. Investitorii din domeniul proprietatii se asteapta ca salariile acestor angajati sa impulsioneze in mod singificativ media actuala a salariilor angajatilor locali, ce se situeaza sub 600 de euro pe luna.



La randul sau, aceasta nisa de piata aflata in dezvoltare atrage investitori straini. "Daca investitorii straini nu s-ar fi implicat, dezvoltarea sectorului proprietatii s-ar fi oprit aici," declara Novotni.



Mark Batt, co-proprietar al agentiei Identity in Prague, spune ca anul trecut a avut numai cinci sau sase clienti straini individuali. Acum, insa, arata acesta, cinci sau sase clienti potentiali, britanici sau irlandezi, viziteaza biroul agentiei in fiecare zi, iar multi trimit e-mail-uri, interesandu-se in legatura cu oportunitatile de investitii. "Facem cu greu fata cererii," spune Batt.



Un astfel de investitor este Mark Pages, unul din putinii australieni in mijlocul multimii de vest-europeni. Acesta s-a grabit sa ajunga pe piata proprietatii rezidentiale a Pragai anul trecut pentru ca se asteapta ca si alte companii de genul DHL sa-si extinda operatiunile in aceasta zona. Pages, ce lucreaza ca manager regional pentru Europa centrala si de est al unei companii americane de software, si-a dat seama de potentialul Pragai din punct de vedere al sectorului proprietatii vizitand de mai multe ori acest oras in scop de afaceri.



In luna iulie a anului trecut, acesta a cumparat un apartament de 84 de metri patrati in zona Zizkov la un pret de 116.000 de euro, sau 1.380 de euro pe metru patrat. Pages l-a renovat, iar in luna februarie a primit o oferta de 145.000 de euro pentru el. Acesta a refuzat oferta pentru ca estimeaza ca preturile la cumparare vor creste cu 15 pana la 20% in urmatorii cinci ani.



In luna decembrie, Pages a cumparat un apartament aflat in constructie in aceeasi zona, intentionand acum sa cumpere un al treilea apartament. "Sunt convins ca acesta va deveni centrul de servicii al acestei regiuni," remarca acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO