Prima pagina

Sucu: Piata de mobila are zile grele

Sucu: Piata de mobila are zile grele

Dan Sucu, presedintele si actionarul majoritar al grupului Mobexpert

08.08.2006, 20:03 38

Dan Sucu, presedintele si actionarul majoritar al grupului Mobexpert, spune ca piata producatorilor de mobilier trece printr-o perioada dificila, care va avea un impact si asupra grupului pe care il conduce.
Mobexpert, cel mai mare jucator de pe piata mobilei, a inregistrat in primele sase luni ale acestui an o cifra de afaceri de 61 mil. euro, fata de 60 mil. euro anul trecut.
"Ritmul de crestere al vanzarilor este mai mic decat cel prognozat si ne asteptam ca la finele anului cresterea totala a grupului sa se situeze in jurul a 5%-6%", declara Sucu.
La inceputul acestui an, Sucu estimase o crestere a cifrei de afaceri cu 10-12% fata de anul trecut. In momentul de fata Mobexpert prognozeaza afaceri de 152,5 mil. euro, fata de 150 mil. euro in anul precedent.
"Ne-am bazat estimarile initiale pe o crestere prognozata de 10-12% a pietei de retail de mobilier de casa, insa, avand in vedere evolutiile de pe piata din ultimele sase luni, nu credem ca aceasta s-a ridicat la valorile prognozate, lucru care ne afecteaza si pe noi", spune Sucu.
El crede ca dupa pierderile inregistrate in 2005 la export, producatorii locali nu au reusit sa se redreseze nici in acest an.
Din totalul productiei de mobila din Romania, 80% este directionata catre export, ceea ce inseamna ca majoritatea producatorilor se confrunta cu aceste probleme.
"Anul trecut, noi am anticipat evolutia nefavorabila a pietelor vestice si am redirectionat la timp o parte din productie catre piata regionala, care s-a dovedit mai profitabila. Cu toate acestea, exporturile reprezinta in continuare aproximativ 30% din volumul total de productie al fabricilor Mobexpert si inca inregistram pierderi in ceea ce priveste activitatea de export", spune Sucu.
El crede ca producatorii si retailerii locali trebuie sa-si reevalueze strategia si produsele pentru a le adapta noilor conditii de pe pietele vestice. Fara acest efort de adaptare, recuperarea deficitului inregistrat in 2005 va fi foarte dificila.
Per ansamblu, industria de mobilier din Romania a incheiat anul trecut cu o scadere a productiei, calculata in lei, cu aproximativ 3%, pe fondul scaderii exporturilor cu aproape 4%.
Sustinute de importuri, volumul total al vanzarilor de mobila de pe piata interna a crescut cu 20% in 2005.
Inceputa in urma cu mai multi ani, strategia de dezvoltare a Mobexpert vizeaza extinderea si consolidarea retelei prin deschiderea unor magazine de mare suprafata.
Cel mai mare magazin al retelei va fi deschis la sfarsitul acestei luni la Baneasa, in urma unei investitii de 15 mil. euro. Totodata, Mobexpert are in plan alte doua magazine la Constanta si Ploiesti si a demarat deja constructia primului hipermagazin Mobexpert din afara tarii, la Sofia.
"De asemenea, am extins gamele de piese de mobilier care sunt proiectate si produse in fabricile grupului, reducand concomitent cota pe care o au importurile in vanzarile noastre", spune Sucu.
In afara de Mobexpert, printre producatorii de mobila de pe piata romaneasca se mai regasesc Elvila, detinuta de omul de afaceri Viorel Catarama, Silvarom, Alprom sau Staer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO