Prima pagina

Tariceanu, Isarescu si Vosganian promit ca salveaza cresterea economica

Tariceanu, Isarescu si Vosganian promit ca salveaza cresterea economica
06.02.2008, 18:53 13

Guvernul promite fara convingere sa reduca deficitul bugetar sub 2,5% din PIB, sa ordoneze cheltuielile publice si sa nu faca "pomeni electorale" prin majorari salariale excesive, in timp ce BNR "va ramane agresiva" daca e nevoie pentru reducerea inflatiei, a fost concluzia discutiilor de ieri dintre premierul Calin Popescu-Tariceanu, guvernatorul BNR Mugur Isarescu si ministrul finantelor Varujan Vosganian.
"Suntem cu totii factori responsabili, constienti de situatia deosebita prin care trece tara", a sustinut Isarescu. Cei trei oficiali au iesit in fata presei dupa o ora de discutii, intr-un exercitiu de imagine pe care seful Guvernului si-l dorea de luna trecuta pentru a arata pietelor ca se coordoneaza cu BNR pentru pastrarea echilibrelor macroeconomice. Dupa discursuri, euro a continuat sa urce pana la peste 3,65 lei.
Masurile discutate au fost doar schitate: intentia Guvernului de a mentine deficitul bugetar sub nivelul de 2,5% din PIB reestimat pentru 2007, incercarea de a convinge autoritatile locale sa opreasca "frenezia" cheltuielilor, evitarea cheltuielilor in avalansa facute de ministere, limitarea cresterilor salariale la 10-11% in educatie si sanatate, respectiv la 5% in armata si ordine publica, si 4% pentru magistrati, controlul cheltuielilor pentru dotari ale ministerelor.
Pozitia BNR in acest context? "Daca va fi nevoie, vom ramane agresivi. Vom lua toate masurile pe care le vom considera necesare pentru atingerea obiectivului de inflatie. Reactia BNR a fost cea corecta pentru ca avem un puseu inflationist, avem o schimbare dramatica de atitudine fata de Romania si o tendinta a pietelor spre exagerare", a spus Isarescu. BNR a majorat luni cu inca un punct procentual dobanda-cheie la lei, care a ajuns astfel de la 7% in octombrie 2007 la 9%. Seful bancii centrale afirma in noiembrie in ZF ca "pretul folosirii excesive a unor instrumente pentru fortarea dezinflatiei poate fi intolerabil pentru societate, caci poate provoca recesiunea economica".
Tariceanu sustine ca scumpirea creditului nu face decat sa previna posibile excese, nicidecum sa afecteze echilibrul economic. "Cresterea economica este si va ramane sanatoasa, in jurul cifrei de 6%". Ministrul finantelor, Varujan Vosganian, afirma ca veniturile bugetare din ianuarie au inregistrat "o crestere substantiala". "Am pregatit o formula de reducere a unor cheltuieli cu pana la 1 mld. euro. Vom evita procedura UE de deficit excesiv, precum si orice asimetrie in cheltuielile publice", a promis Vosganian.
"Sper ca pietele vor citi in aceasta intalnire determinare, coerenta si vor astepta masurile de rigoare", a declarat Isarescu. El a vorbit despre "momente mai dificile", despre "pierderea temporara a increderii in leu". "Cred ca se va ajunge la coerenta absolut necesara care va mentine o crestere economica sustinuta, de circa 6%, si va readuce la sfarsitul anului inflatia spre intervalul tintit, chiar daca aceste obiective nu sunt usor de indeplinit", a spus Isarescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO