Prima pagina

TAROM face peste 10 mil. euro din chartere

TAROM face peste 10 mil. euro din chartere
18.08.2008, 20:18 12

Compania nationala TAROM, care va rula in acest an afaceri de circa 290 mil. euro (450 mil. dolari), face anual peste 10 milioane de euro din zboruri charter, avand contracte incheiate atat cu agentii de turism, cat si cu companii.
"Ponderea in cifra de afaceri a zborurilor charter era de peste 4% anul trecut in timp ce anul acesta se asteapta o crestere", a spus Madalin Tudor, purtatorul de cuvant al companiei. TAROM a incheiat anul trecut cu o cifra de afaceri de 255 mil. euro (350 mil. dolari).
Potrivit datelor furnizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), TAROM opereaza chartere catre destinatii precum Rodos, Corfu, Creta, Halkidiki, Analya, Izmir, Ibitza, pentru agentii de turism precum Promt Service Travel, Tez Tour Romania sau Paralela 45.
Ponderea charterelor in afacerile TAROM este asemanatoare cu cea a Carpatair, de circa 5%. Carpatair este unul dintre primii trei operatori de pe piata locala, cu afaceri de 81,3 milioane de euro anul trecut. Totodata, si operatorul low-cost Blue Air opereaza zboruri charter, aceastea contribuind cu circa 12% la afacerile companiei, potrivit ultimelor date furnizate de companie in acest sens. Blue Air a incheiat anul trecut cu afaceri de 95,7 mil. euro, ceea ce inseamna ca veniturile din chartere ar fi putut ajunge la peste 10 mil. euro.
Spre deosebire de cursele de linie, operarea de chartere aduce un profit sigur companiilor aeriene, pretul fiind stabilit pe cursa. Companiile specializate pe zboruri charter, precum Tiriac Air, nu colaboreaza constant cu agentiile de turism, ci se adreseaza clasei premium. Pe piata de zboruri charter mai sunt active si Eurojet, parte a grupului Rompetrol, Romavia, care opereaza zboruri pentru Administratia Prezidentiala. Totodata, in Romania este prezenta si NetJets, compania de zboruri private de lux a miliardarului american Warren Buffett, care are clienti si pe piata locala.
Pe primele sase luni ale anului 2008, TAROM a inregistrat o cifra de afaceri de aproximativ 194 milioane de dolari, cu aproximativ 20% mai mult fata de primul trimestru al anului 2007. Compania opereaza saptamanal aproximativ 700 de zboruri dus- intors, cu 10-15% mai mult fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO