Prima pagina

Terapia: campanie de cucerire a Poloniei cu Faringosept

02.03.2005, 00:00 16

Producatorul de medicamente Terapia intentioneaza sa-si extinda anul acesta activitatile derulate pe pietele externe.


"Dupa rezultatele foarte bune inregistrate anul trecut pe piata din Rusia, unde societatea vinde aproximativ 11% din totalul produselor, Terapia urmareste consolidarea prezentei si pe piata din Polonia", a declarat pentru ZF Transilvania Stephen Stead, directorul general al companiei.


In acest sens, compania clujeana a angajat deja acolo un reprezentant direct care coordoneaza si conduce activitatile de marketing.
Societatea a inaugurat birouri de reprezentanta pe pietele din Rusia, in 2002, si in Ucraina in 2003. Pe piata poloneza a intrat anul trecut.


Cel mai popular produs al Terapia ramane Faringosept, care va fi promovat si in Polonia prin intermediul unor campanii publicitare extinse.



Un studiu de piata realizat recent de societate la Moscova arata ca din 100 de persoane intervievate, peste 80 au auzit de Faringosept si in jur de 75 il cumpara.



"Pe aceasta piata Faringosept este lider de din punctul de vedere al numarului de unitati vandute, cu o cota de 33%, ocupand locul al doilea din punct de vedere valoric", a mai spus Stephen Stead.



Structura vanzarilor Terapia din 2004, dupa piata de destinatie, indica o extindere treptata pe pietele fostei Uniuni Sovietice si din tarile din jurul Romaniei, in special Ucraina si Polonia.



Reprezentantii companiei estimeaza ca produsele lansate pe piata in ultimii anii vor genera vanzari de peste 10 milioane de euro in anul 2005.



Conducerea Terapia a anuntat pentru 2005 alocarea unui buget total de investitii pentru ecologizare a platformei de productie chimica si extinderea laboratorului de bioechivalenta, suma totala depasind 4,6 mil. euro numai anul acesta.



Reprezentantii companiei clujene motiveaza necesitatea acestui proiect prin adaptarea structurii portofoliului de produse cu platforma industriala.



Operatiunile de dezvoltare includ construirea unui depozit hala tip portal si a unei hale metalice tip portal, in care se vor realiza camere pentru sectia de ambalare produse farmaceutice.



In prima etapa a operatiunilor din cadrul proiectului de ecologizare, ce consta in dezafectarea vechilor cladiri, la finele saptamanii trecute fiind demolat prin implozie un corp de cladire din fosta sectie de sinteza.



Activitatile de demolare au fost realizate de compania Apolodor, una dintre cele mai mari firme de profil din Romania.



Pentru consultanta si pentru realizarea proiectului, Terapia a contractat firma olandeza DHV Water&Environment.



In cadrul proiectului au fost cooptate si doua firme romanesti, Minesa, pentru partea de ecologizare si proceduri PAD si Enviro Asist din Bucuresti, pentru partea de logistica. Conducerea Terapia estimeaza ca acest program de ecologizare a platformei sale chimice va dura cel putin trei ani.



Cifra de afaceri realizata in anul 2004 de grupul Terapia SA este de aproximativ 40 de milioane de euro, reprezentand o crestere in termeni reali de 25% fata de anul 2003.



Estimarile pentru acest an vizeaza o crestere de aproximativ 25% fata de 2004.



Compania este detinuta de grupul financiar american Advent International, care a achizitionat 95% din actiuni in 2003, in urma unei tranzactii de peste 40 de milioane de euro.



Terapia a fost detinuta, inainte de Advent, tot de investitori financiari, care au inceput in 2000 un proces complex de restructurare.



Advent intentioneaza dublarea valorii companiei in urmatorii ani, pentru a o vinde mai departe unui investitor interesat de Romania. transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO