Prima pagina

Termoelectrica face alte datorii pentru a-si plati datoriile

05.08.2004, 00:00 11

Ministerul Finantelor va acorda producatorul de energie electrica si termica Termoelectrica o noua garantie pentru un credit extern in valoare de 190 milioane de euro. Creditul extern va fi destinat platii unui imprumut acordat de statul roman in luna martie a acestui an, imprumut care a fost folosit de companie pentru rambursarea unei alte datorii: emisiunea de obligatiuni din 2001.
Garantia guvernamentala va acoperi atat valoarea creditului cat si dobanzile si comisioanele aferente acestuia. Ceilati parametri ai creditului: tipul, perioada de gratie si scadenta urmeaza sa fie stabiliti cu avizul Ministerului Finantelor.
In 2001 Termoelectrica a emise pe pietele externe o emisiune de obligatiuni in valoare de 150 milioane de euro cu garantia statului pentru finantarea importurilor de titei, pacura, carbune energetic si gaze naturale. Titlurile au ajuns la scadenta in luna iunie a acestui an, iar Termoelectrica le-a rambursat dintr-un imprumut in valoare de 6.700 miliarde lei (163 milioane de euro) acordat de statul roman. Pasul urmator va fi contractarea unui imprumut extern in valoare de 190 milioane de euro pentru plata datoriei catre stat.
Conform hotararii de Guven, sumele care ramase din creditul extern neutilizate pentru plata datoriei catre stat vor putea fi folositi de companie pentru finantarea achizitiilor de pacura, gaze naturale si carbuni.  Dupa plata datoriei catre stat, compania ar urma sa ramana cu aproximativ 25 milioane de euro pentru finantarea importurilor de combustibili.
Dobanda platita de companie pentru creditul primit de la stat este egal cu nivelul ultimei dobanzi la titlurile de stat cu scadenta la un an, adjudecate de Ministerul Finantelor Publice in martie 2004, adica 18%.
In ultimii doi ani marcati de externalizari si reorganizari, afacerile Termoelectrica au scazut de zece ori. Compania a reusit insa sa treaca pe profit anul trecut, "ajutata" de seceta, care a lovit in plin cei mai rentabili producatori de energie electrica din Romania - Hidroelectrica si Nuclearelectrica.
Termoelectrica a realizat anul trecut un profit net de 173 miliarde de lei (4,6 mil. euro) la venituri din activitatea in valoare de 8.797 miliarde de lei (234 milioane de euro). Rezultatele au ajutat-o insa sa mai reduca din pierderile acumulate din anii anteriori. Termoelectrica inregistra la finalul anului trecut pierderi istorice de 266 milioane de euro, creante de 11.000 miliarde de lei (peste 270 milioane de euro), alaturi de datorii si mai mari.
In actuala sa structura, unitatile Termoelectrica SA au acum o pondere pe piata de energie de doar 1,5%, fata de doua  treime din piata de profil cat acoperea in urma cu doi ani. Compania are acum trei filiale cu personalitate juridica proprie - Deva, Galati si Bucuresti, care activeaza ca actori independenti pe piata de energie si ale caror activitati sunt separate contabil de cele ale Termoelectrica.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO