Prima pagina

Titlurile pentru despagubiri, afacerea urmatorului deceniu

Titlurile pentru despagubiri, afacerea urmatorului deceniu
07.03.2005, 00:00 12

In '92 au fost SIF-urile, in '96 au urmat cupoanele de privatizare, in 2005 au aparut actiunile unor companii nationale de stat acordate cu titlu de despagubiri fostilor proprietari de case nationalizate din Romania. Este considerata deja cea mai mare afacere de pe piata romaneasca pentru anii urmatori, valoarea despagubirilor ce urmeaza sa fie acordate putand ajunge la 8 - 10 miliarde euro.


Titlurile ce vor fi dobandite la companii energetice strategice precum Transelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Romgaz sau companii din industria miniera ar urma sa fie tranzactionate pe o piata special reglementata in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, au spus pentru Ziarul Financiar experti din cadrul Ministerului Economiei si Comertului - initiatorul proiectului. Afacerea mare rezulta din faptul ca deja au aparut cumparatori care ofera cash 10% - 15% din valoarea nominala a unui titlu de despagubire, urmand ca el sa se ocupe ulterior de valorificarea acestuia pe piata de capital.


"Nu s-a facut inca o inventariere a acestor companii, dat fiind ca ar trebui sa aiba loc o intalnire intre reprezentanti ai Ministerului Economiei, Finantelor, ai Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) sau ai Agentiei Domeniilor Statului pentru a centraliza toate companiile ale caror actiuni vor fi oferite ca despagubiri. Multe companii au capitalul social nereevaluat din 1994 sau 1997 - 1998, iar o varianta ar fi ca majorarea capitalului acestora sa se faca cu diferentele rezultate din reevaluare. Valoarea patrimoniilor lor este de 4 - 5 ori mai mare decat a capitalului social existent", afirma initiatorii proiectului.


"Noi vom propune un set de modificari la Legea 10 pe 2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv de regimul comunist in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 care vizeaza posibilitatea de a tranzactiona aceste actiuni pe o piata dedicata acestora, fapt pentru care Ministerul Economiei are discutii cu Bursa de Valori si Rasdaq in acest sens. Asta ne va ajuta sa stabilim si valoarea despagubirilor ce vor fi acordate. Altfel, ce vom face? Vom acorda despagubiri la valoarea nominala a actiunii, cand aceasta poate sa valoreze de cateva ori mai mult? Apoi, se mai rezolva o problema. Cui dau actiuni, daca apar suprasubscrieri, si cui nu dau?!", explica sursele citate.


"Suntem in prezent in faza de discutii cu Ministerul Economiei si Comertului si cu Ministerul de Finante pentru tranzactionarea acestor titluri pe Bursa. Intr-o prima faza ar trebui sa existe o piata pe care sa se tranzactioneze aceste titluri, iar intr-o a doua faza o piata pe care sa se faca subscrierile cu aceste titluri. Din pacate, Bursa este blocata acum cu alte probleme cum ar fi dreptul de proprietate asupra patrimoniului Bursei si nu catre dezvoltarea businessului propriu," spune Siminel Andrei copresedinte al Comitetului Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori Bucuresti si al Bursei Electronice RASDAQ.


"Tranzactionarea acestor titluri va stabili o valoare a acestora pe piata de capital prin raportul dintre cerere si oferta. Cu companiile care vor fi listate la Bursa nu ar fi o problema pentru a vedea care este valoarea unui titlu, insa dificultatile apar pentru companiile nelistate", explica sursele citate.


Tranzactionarea actiunilor dobandite de fostii proprietari ar putea atrage de asemenea interesul unor investitori, care vor sa participe la procesele de privatizare ale companiilor in cauza. In plus, derularea acestei operatiuni pe piata de capital ar evita aparitia unor acte de coruptie la nivelul functionarilor publici.


Legea 10 stabileste restituirea in natura a bunurilor revendicate, iar, in cazul in care aceasta modalitate nu poate fi aplicata, sa fie acordate compensatii in bunuri si servicii, actiuni la societati tranzactionate pe piata de capital, titluri de valoare nominala folosite exclusiv in procesul de privatizare sau despagubiri banesti.


Ministerul Economiei si Comertului a anuntat ca intentioneaza sa aloce 5% din actiunile companiei Nuclearelectrica pentru despagubirea fostilor proprietari ai caselor nationalizate, iar un procent similar urmeaza sa fie alocat si in cazul producatorului de gaze Romgaz Medias.


Statul a aprobat anterior acordarea de despagubiri sub forma de actiuni reprezentand 5% din capitalul Transgaz si Transelectrica, respectiv 20% din titlurile societatilor MIN Bucovina Vatra Dornei, Miniera Banat Anina, Baita Stei, Cuprumin Abrud.


Interesul pentru aceste titluri este deja foarte mare. "Au venit foarte multi sa ne intrebe ce se poate face cu aceste titluri. Cred ca ar fi o idee buna sa se creeze o piata pe care sa poata fi tranzactionate aceste titluri. Stiu ca exista si investitori interesati sa cumpere," spune Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.


"Deocamdata nu au venit sa ne intrebe despre aceste cupoane. Crearea unei piete secundare va fi, cred, o afacere buna atat pentru brokeri, cat si pentru cei care vor primi aceste titluri pentru ca nu toti vor dori sa le transforme in actiuni," spune Marius Trid, directorul general al Carpatica Invest, societatea de brokeraj a Bancii Comerciale Carpatica.
vlad.nicolaescu@zf.ro ; adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO