Prima pagina

Topul bancilor la sfarsitul primului trimestru

13.06.2006, 00:00 29

Exportul de credite catre bilanturile bancilor-mama, dar si presiunea concurentiala au produs miscari vizibile in clasamentul cotelor de piata din sistemul bancar, chiar din primele trei luni ale anului.

Dintre primele 15 banci dupa marimea activelor, cinci au inregistrat erodari ale cotelor de piata fata de nivelurile de la sfarsitul lui 2005: Raiffeisen, HVB, Bancpost, ABN Amro si Banca Tiriac.

De cealalta parte, plutonul castigatorilor este condus de ING Bank, care si-a majorat activele cu peste jumatate de miliard de euro, ceea ce i-a adus un punct in plus la cota de piata, pana la 6,3%. De asemenea, liderii pietei - BCR si BRD - au continuat sa creasca, fiecare cu 0,2 puncte procentuale, pe seama volumelor mari de afaceri din retail. BCR a ajuns astfel la o cota de 25,9%, corespunzatoare unui total al activelor de 9,7 mld. euro, in timp ce BRD controleaza 15,2% din piata.

Piata in ansamblu a acumulat o crestere solida de 8,3%, activele sistemului bancar ajungand la 37,7 mld. euro la sfarsitul lunii martie. Pentru a scapa de restrictiile BNR la creditul in valuta, unele banci aleg sa transfere o parte din credite bancilor-mama.

A treia banca de pe piata, Raiffeisen Bank, si-a mentinut pozitia chiar daca a inregistrat una din cele mai mari scaderi ale cotei - de 0,7 puncte procentuale, coborand la 8% din activele sistemului bancar. Tot cu 0,7 puncte s-a subtiat si cota de piata a HVB Bank, pana la 4,2%, in conditiile in care bilantul bancii a scazut cu peste 230 mil. euro.

"Am transferat la Viena o parte din operatiuni, iar tendinta va continua", a declarat pentru ZF Dan Pascariu, presedintele HVB Bank. Din cauza ca si cota de piata a Bancii Tiriac - partenera de fuziune a HVB - s-a ingustat in trimestrul I de la 2,5% la 2,3%, viitoarea banca HVB Tiriac ar fi ocupat la 31 martie pozitia a cincea pe piata, cu o cota de 6,5% care reprezenta un avans minim in fata ING.

Primele trei luni din 2006 au consemnat o revenire spectaculoasa a CEC, ale carei vanzari de credite tind spre volume semnificative: fosta banca de economii a urcat de pe locul sapte pe pozitia a cincea, cu o cota de piata de 4,5%, in conditiile in care activele i-au crescut cu 180 mil. euro.

CEC a trecut astfel in fata HVB si Bancpost la sfarsitul lunii martie. Bancpost face parte dintre exportatorii de credite, astfel ca activele sale au scazut cu circa 30 mil. euro fata de decembrie, ceea ce s-a reflectat intr-o subtiere a cotei de piata cu 0,5 puncte, pana la 4%.

"Am externalizat o parte din creditele in valuta, dar am avut si o anumita volatilitate a depozitelor mari", a explicat Mihai Bogza, presedintele Bancpost. El spune insa ca banca a recuperat in aprilie, pe seama creditului de retail, respectiv a celui ipotecar in special.

O crestere semnificativa, de 0,3 puncte, a acumulat Alpha Bank, care a urcat de pe locul noua pe sapte, cu active de 1,53 mld. euro, trecand in fata Bancpost si incingand lupta dintre cele doua banci cu capital elen.

In acelasi timp, Banca Transilvania, Banca Romaneasca, UniCredit si Volksbank au reusit cresteri minime ale cotelor de piata, cu 0,1 puncte procentuale. Totusi, Transilvania a coborat de pe locul opt pe noua.

Cota de piata a olandezilor de la ABN Amro a continuat sa se ingusteze dupa caderea de anul trecut, ajungand la 3,5% fata de 3,7% in decembrie, cu active de 1,314 mld. euro. ABN a ramas astfel pe locul zece, iar Citibank si-a conservat cota de 1,9%, fiind a douasprezecea banca din sistem, cu active de 729 mil. euro.

Cele mai multe dintre numeroasele banci cu cote de piata in jurul a 1% din activele sistemului bancar au reusit sa-si conserve pozitiile in primele trei luni ale anului.

La active de numai cateva sute de milioane de euro, diferentele de cota de piata sunt mai putin vizibile, astfel ca pozitiile in clasamentul activelor pot fi determinate chiar de 200.000 de euro in plus in bilant.

Cele 24 de banci aflate sub pozitia a cincisprezecea cumuleaza active de 4,1 miliarde de euro, adica mai putin de jumatate din cele ale BCR, de exemplu.

In conditiile presiunii exercitate de retelele marilor banci de retail, pentru jucatorii mici devine dificil sa-si extinda cota de piata chiar si cu 0,1 puncte procentuale.

Astfel, numai patru banci dintre cele 24 au reusit aceasta performanta: Finansbank, Romexterra, Carpatica si OTP, in timp ce majoritatea s-au multumit sa-si mentina cotele asa mici cum sunt.

Finansbank a trecut peste pragul de 1% cota de piata, ajungand la 1,1% cu active de aproape 415 milioane de euro, in crestere cu aproape 19% fata de decembrie 2005.

O crestere semnificativa a activelor a inregistrat si Romexterra, care a ajuns la 327 mil. euro si o cota de 0,9% pe seama unui spor de 14%.

O dinamica similara au inregistrat si activele Bancii Carpatica, ocupanta pozitiei 21 in clasament cu 286 milioane de euro si o cota de 0,8%, imediat in urma grecilor de la Piraeus ale caror active au scazut cu 1%.

Ungurii de la OTP au obtinut in trei luni o majorare a activelor cu aproape 15%, pana la 251 milioane de euro. Aceasta i-a adus 0,1 puncte in plus la cota de piata, pana la 0,7%, insa se vede ca este nevoie de un efort mult mai mare pentru atingerea unei cote de piata semnificative.

In conditiile in care piata a crescut cu peste 8% in euro, bancile mici reusesc cu greu sa faca miscari vizibile la nivelul clasamentului.

Pe langa Piraeus, care a inregistrat o scadere vizibila a activelor, si bilantul Mindbank a consemnat un minus de peste 5 milioane de euro fata de decembrie, banca fiind in plin proces de vanzare.

Dintre bancile mici, in ultimul an si-au schimbat actionarii Eurom Bank, preluata de israelienii de la Leumi, Daewoo Bank, cumparata de CR Firenze, si MISR, preluata de libanezii de la Blom Bank.

Dintre toate, Daewoo a obtinut o crestere spectaculoasa a activelor, cu 55%, ajungand la peste 88 milioane de euro.

Pana la sfarsitul lui 2006 ar urma sa-si schimbe actionarii si Romexterra, Mindbank si Nova Bank - ultima aflata in regim special si cu active in scadere, de numai 8,4 mil. euro.

La coada clasamentului activelor se afla bancile specializate - Porsche Bank, pentru credite auto si Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVBL).

In trimestrul I Porsche a inregistrat cea mai mare crestere de active, de aproape 10 milioane de euro, in timp ce RBL a obtinut un spor de 5 milioane de euro. In schimb, HVBL practic a stagnat fata de decembrie, inregistrand active de numai 10,7 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO