Prima pagina

Topul celor mai mari companii din lume

Topul celor mai mari companii din lume
13.06.2005, 19:50 39

General Electric este cea mai mare companie din lume pentru al doilea an consecutiv, conform unui top alcatuit de Financial Times, avand o valoare de piata de 382,2 miliarde de dolari (380,79 miliarde de euro), adica de aproape 5 ori mai mare decat PIB al Romaniei pe 2004.

In Romania, compania cu cea mai mare valoare de piata este Petrom - 7,49 miliarde de dolari.

Rezultatele financiare considerate de autorii topului au fost cele aferente anului financiar incheiat la 31 martie 2005.

In ciuda razboiului din Irak si a cresterii preturilor petrolului, companiile de top ale lumii au devenit din ce in ce mai bogate. Evolutia pretului "aurului negru" a favorizat ascensiunea gigantilor petrolieri in top 100. Valoarea de piata totala a companiilor petroliere a crescut cu 400 miliarde de dolari in 2004.

ExxonMobil a fost foarte aproape de a detrona General Electric, situandu-se pe locul doi, cu o capitalizare bursiera de 380,5 miliarde de dolari.

BP, Total, ChevronTexaco, Eni, ConocoPhillips si Royal Dutch/Shell au avut si ele evolutii bune. Royal Dutch/Shell a sarit de pe locul 13 pe 7, in ciuda schimbarilor din echipa de management. Microsoft a fost marele perdant al anului, regasindu-se acum pe locul trei, cu o valoare de piata de 262,9 miliarde de dolari. Cauza principala a acestei caderi a fost dividendul special de 32 miliarde de dolari acordat actionarilor.

Cea mai spectaculoasa evolutie a avut-o insa Apple, propulsat de succesul nebun al iPod-ului pana pe locul 159, cea mai buna pozitie in top 500 pentru un debutant. Performanta marcheaza revenirea grupului in randul companiilor de top, dupa ce in 2001 a parasit plutonul fruntas.

In afara de Apple, cea mai remarcabila urcare a avut-o o banca saudita, Samba Financial, fosta Saudi American Bank.

Sectorul bancar se delimiteaza clar de celelalte domenii luate in considerare de jurnalistii de la FT, cu 74 de companii care insumeaza o valoare de piata de 3.000 mld. $. Prima banca din top ramane Citigroup, care a castigat o pozitie, ajungand pana pe locul 4, cu o valoare de piata de 234,4 mld. $. Singura banca prezenta in top 10 in afara de Citigroup este Bank Of America, cu o capitalizare bursiera de 178,7 miliarde de dolari, aflata pe pozitia a 10-a a topului.

Sectorul IT continua sa piarda teren. Daca in 2004 existau 33 de companii IT cu o valoare de piata totala de 1.203 mld. $, anul acesta nu se mai regasesc decat 24 de companii, a caror capitalizare bursiera atinge 1.031 miliarde de dolari.

Revigorarea increderii in mediul de afaceri sugereaza ca fuziunile si achizitiile sunt din nou in prim-plan. Exista nume foarte cunoscute care au parasit topul, printre care Bank One (care a fuzionat cu JP Morgan Chase), Aventis (a fuzionat cu Sanofi-Synthelabo), AT&T Wireless si Abbey National, achizitionata de Santander Central Hispano din Spania.

Alte companii au iesit din top din motive mult mai prozaice. Dupa ani de declin, Marks and Spencer, odata un simbol al retailului englez, nu se mai califica. Doua foste staruri ale industriei de telecomunicatii, Nortel Networks si Lucent Technologies, sunt prea mici pentru a se mai regasi pe lista. In termeni geografici, Statele Unite domina lista, cu peste 200 de intrari. Dominatia sa a mai scazut pe parcursul anilor, totusi, din cauza emergentei unor tari precum Rusia si Arabia Saudita, dar si a declinului dolarului.

Japonia este pe locul doi din punctul de vedere al reprezentarii, cu 44 de grupuri, dar a pierdut aporape un sfert din prezenta in comparatie cu anul trecut. Marea Britanie se afla pe 3, dar este a doua in functie de valoarea de piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO