Prima pagina

Tranzactie de 10 mil. dolari pe piata uleiurilor de consum

Tranzactie de 10 mil. dolari pe piata uleiurilor de consum
14.01.2005, 00:00 73

Valul de preluari de pe piata uleiurilor vegetale continua prin finalizarea tranzactiei in urma careia Expur Urziceni, detinuta de un investitor elvetian, a preluat producatorul Ulcom Slobozia.
Afacerea Ulcom este legata de numele unui om de afaceri local Nicolae Basoiu.
Surse din industrie sustin ca valoarea totala a tranzactie depaseste 10 milioane de dolari(7,5 milioane de euro). Tranzactia implica si preluarea unui siloz. 
Oficialii Expur au confirmat definitivarea tranzactiei, insa nu au dorit sa ofere detalii suplimentare.
"Este adevarat ca am preluat 100% din actiunile Ulcom. Dorim sa aducem Ulcom mai sus in piata cu produse la preturi rezonabile. Vrem, in acelasi timp, sa revitalizam economic orasul Slobozia", spune Peter Tage, general manager Expur Urziceni, fara sa ofere detalii legate de valoarea tranzactiei.
Expur si Ulcom au lansat pe piata in urma cu doua luni un nou produs, care este, deja, prezent in marile lanturi de supermarketuri. Pana la momentul finalizarii acestei tranzactii, Expur avea incheiat cu Ulcom un contract de inchiriere a activelor societatii pana la momentul stingeri tuturor litigiilor legate de unele active ale Ulcom.
Expur a avut in 2003 o cifra de afaceri de 38 de milioane de euro, in timp ce Ulcom avea, in aceeasi perioada, pierderi de 20 de milioane de euro si datorii totale de 7 milioane de euro.
Expur este o fabrica specializata numai in procesarea boabelor de soia, si este detinuta in proportie de peste 90% de catre firma elvetiana Alimenta, un jucator important pe piata mondiala a uleiurilor vegetale. O cota de 80% din uleiul produs anual de Expur (95.000 de tone) este exportata, in timp ce capacitatea totala este de aproximativ 150.000 de tone/pe an. Principalii beneficiari ai furajelor produse de Expur sunt Agricola International, Avicola Slobozia, Avicola Buzau si crescatoriile de porci.
Ulcom Slobozia este o fabrica standard, unde au fost fost realizate investitii majore, dar care a fost implicata in cateva scandaluri financiare care au avut urmari nefaste pentru companie. Ulcom a avut credite luate de la Bancorex, iar la un moment dat a intrat in reorganizare judiciara.
Piata romaneasca a uleiului, estimata la peste 300 de milioane de dolari) 225 milioane de euro) pe an si a avut, in ultimii doi ani, o dinamica extraordinara in privinta achizitiilor.
Liderul pietei este grupul american Bungee, care detine trei fabrici: Unirea Iasi, Muntenia Bucuresti si Interoil Oradea.
Conform estmarilor, Bungee are 35% din piata, fiind urmata de Argus Constanta, cu 19%.
 Fabrica de ulei Ultex Tandarei preluata de la Topway Industries Craiova de catre omul de afaceri Vasile Nitescu detine peste 7% din piata. Pina anul trecut, Topway Industries mai detinea  circa 10% din piata t cand si-a vandut cele doua fabrici de ulei catre gigantul american Cargill, unii dintre liderii mondiali ai comertului cu cereale. Cargill a achizitionat pentru 30 de milioane de dolari(22 milioane de euro) cele doua fabrici de ulei ale Topway Industries Craiova de la Podari si Craiova. Cei trei actionari ai Topway Industrie trebuiau sa primeasca pentru pachetul majoritar de actiuni 2-3 milioane de dolari, restul tranzactiei fiind reprezentata de onorarea angajamentelor financiare ale Topway Industries catre banci.
Ceilalti jucatori de pe piata sunt Agricover Buzau detinut de doi investitori iranieni care au dezvoltat afaceri si in industria bauturilor spirtoase unde detin marcile Stalinskaya si Wembley (la randul lor interesati de achizitia unei fabrici de ulei) , Ulerom Vaslui a omului de afaceri Adrian Porumboiu, Ardealul Satu Mare, Pic Grup Arges si Prutul Galati.
In acest moment , Argus Constanta a devenit cea mai rivnita companie de catre investitorii straini, avind in vedere ca este inde pendenta, fiind controlata de catre directorul general Vasile Leu si de catre salariati.  Argus este cotata la Bursa, valoarea de piata fiind in prezent de 39,6 milioane de euro.   
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO