Prima pagina

Tranzactie intre austrieci: Grawe a cumparat Sara Merkur

10.01.2005, 00:00 34

Compania austriaca de asigurari Grazer Wechselseitige Versicherung, care detine Grawe Romania, a cumparat societatea de asigurari de viata Sara Merkur, detinuta tot de o companie austriaca.
"Incepand cu 1 ianuarie 2005, societatea Grazer Wechselseitige Versicherung AG (Grawe - n.red) este noul actionar majoritar al Sara Merkur. Pentru clienti, asigurarile raman nemodificate", au anuntat la sfarsitul saptamanii trecute reprezentantii Sara Merkur.
Grawe Romania estima pentru anul trecut afaceri de 5,4 milioane de euro, iar Sara Merkur a avut in 2004 prime brute subscrise de 2,8 milioane de euro.
Daca Grawe iti va pastra un ritm de crestere apropiat de cel de anul trecut, de aproape 70%, si va reusi si revigorarea vanzarilor Sara Merkur, noua entitate va putea ajunge anul acesta la afaceri de peste 10 milioane de euro, ceea ce ii va conferi o pozitie puternica pe piata asigurarilor de viata.
In 2003, Grawe a avut o cota pe piata asigurarilor de viata de 1,8%, iar Sara Merkur de 1,5%. In 2004, cota de piata a Grawe a crescut la circa 2,3-2,5%, iar ceea a Sara Merkur a ramas neschimbata. Ca urmare, "noua" Grawe ar putea ajunge anul acesta la o cota de piata de circa 4%. Cota de piata cumulata indica pentru 2004 pozitia a opta, in urcare cu trei locuri fata de 2003.
Grawe, intrata in Romania in 2000, a preferat un profil "discret" pana acum pe piata, lucrand exclusiv prin brokeri. Compania a avut o crestere constanta an de an, atingand chiar un profit brut semnificativ pe primele noua luni de anul trecut: peste 400.000 de euro.
"Achizitia Sara Merkur este o dovada a increderii pe care o avem pentru piata romaneasca", a spus Adina Mandoiu, director de marketing si relatii publice al Grawe Romania.
Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
Sara Merkur a fost la un moment dat a treia companie de pe piata romaneasca a asigurarilor de viata, dar care n-a putut tine pasul cu multinationalele din Europa Occidentala si Statele Unite, care au venit in Romania dupa 1998 cu investitii de zeci de milioane de euro.   De altfel, ambele companii sunt de anvergura regionala. Si Grawe si Merkur au afaceri in Europa Centrala si de Est si au sediul principal la Graz. Grawe a avut in 2003 afaceri de peste 530 milioane de euro, iar Merkur Versicherung de circa 300 milioane de euro. 
Ian Harroks, care a devenit acum un an directorul general al Sara Merkur, a explicat ca austriecii aveau de gand sa vanda de acum doi ani, dar in acel moment societatea nu era in cea mai buna situatie pentru o tranzactie.
"Mandatul meu a fost de fapt de a readuce societatea intr-o pozitie mai buna pentru vanzare", a spus Harroks.
Merkur Versicherung a devenit actionar majoritar la Sara Merkur in 1996, dupa ce a preluat 51% din actiuni de la o alta societate austriaca, Bawag Versicherung. Firma fusese fondata de aceasta societate impreuna cu Dumitru Badea, un om de afaceri roman care intre timp s-a retras din actionariatul Sara Merkur.
"Mi se pare ca dintre potentialii cumparatori, Grawe este unul din cei mai potriviti", a comentat Badea achizitia.
Sara Merkur are o forta o proprie de vanzare de circa 350 de consultanti si o retea de 10 birouri, adica exact ceea ce nu detine Grawe.  sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO