Prima pagina

Tribunalul Bucuresti a dispus anularea contractului de asigurare Tarom-Omniasig

21.04.2004, 00:00 30



Licitatia prin care compania de asigurari Omniasig a fost desemnata, in septembrie anul trecut, asigurator al flotei Tarom, a fost anulata in aceasta saptamana de catre Tribunalul Bucuresti, in urma reclamatiei facute de catre o alta companie de asigurari, Ardaf.



Ardaf a reclamat ca, prin includerea in caietul de sarcini a criteriului "experienta similara", pentru neindeplinirea caruia a fost descalificata, nu au fost respectate principiile unei piete concurentiale si legea achizitiilor publice.



Tarom a atribuit companiei Omniasig asigurarea flotei sale pentru perioada 1 octombrie 2003 - 30 septembrie 2004 in urma unei licitatii desfasurate in septembrie prin Bursa Romana de Marfuri. Prima platita de catre Tarom a fost de 6,2 milioane de dolari.



Ardaf a reclamat Tarom si BRM ca nu au respectat procedurile de achizitie publica. Sectia a VIII-a Tribunalului Bucuresti, de Conflicte de Munca si Litigii de Munca, a admis cererea si a anulat hotararile Comisiei de Licitatie privind atribuirea contractului, conform reprezentantilor Ardaf.



"Sentinta data de Tribunal confirma faptul ca demersul nostru a fost corect", a spus Steluta Racolta, presedintele Ardaf.



Sentinta data de Tribunal, care nu mai poate fi atacata decat cu recurs este, conform reprezentantilor Ardaf, definitiva si executorie.



Reprezentantii BRM afirma insa "nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila in acest caz, deci nu exista titlu executoriu".



"Vom discuta cu Tarom si vom decide impreuna pozitia pe care o vom adopta. Cerintele de calificare au cazut in sarcina ordonatorului, respectiv Tarom. BRM nu are in sarcina stabilirea acestor criterii si nici dreptul de a fi sau nu de acord cu acestea", a spus Liliana Paraipan, purtator de cuvant al BRM.



"O sa ne conformam hotararilor adoptate in justitie. Regulile licitatiei nu le-am facut noi. Omniasig a avut si are experienta in asigurarile de aviatie, asigurand flota Romavia sau avioanele Aeroclubului Roman, asa incat consideram ca aceste criteriu a fost important", a spus Dan Stoian, director de marketing la Omniasig.



Daca hotararea este si executorie si licitatia se anuleaza, atunci va trebui organizata o alta licitatie si se pune intrebarea ce se va intampla in aceasta perioada: este flotila Tarom asigurata sau nu?



Reprezentantii Tarom nu au comentat pana ieri la inchiderea editiei.



Omniasig a mai asigurat flota Tarom si in 2002-2003. Pana in 2002, contractul de asigurare al Tarom a fost incheiat in fiecare an de o societate de asigurari a grupului anglo-indian Balli, Anglo-Romana. Contractul cu Tarom ii asigura acestei companii cea mai mare parte a veniturilor, iar de cand nu l-a mai incheiat si-a incheiat si activitatea de pe piata romaneasca.



La licitatia din septembrie au mai participat Astra si Allianz-Tiriac.



Licitatia a fost contestata si de Allianz-Tiriac, dar nu in justitie. Reprezentantii Ardaf si Allianz-Tiriac au afirmat ca ofertele lor au fost cu peste un milion de dolari sub pretul la care a fost contractata in final polita, de 6,2 mil. $.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO