Prima pagina

TriGranit a castigat licitatia pentru cel mai mare proiect imobiliar din Romania

24.11.2004, 00:00 12



Compania ungara TriGranit Development Corporation, parte a gigantului imobiliar american TrizecHahn, a fost selectata de Ministerul Tranporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) drept partener in cel mai important proiect imobiliar din Romania - Esplanada., care urmeaza sa se construiasca in centrul Capitalei.



Semnarea proiectului, care va depasi valoarea de 1,3 miliarde de dolari( 1 miliard de euro), ar putea fi amanata insa pentru anul viitor din cauza alegerilor.



Oferta TriGranit a fost selectata dupa un proces de licitatie in cadrul caruia au existat peste 40 de scrisori de intentie de la investitori romani si straini.



Surse din piata spun ca grupul ungar va fi sustinut de doi finantatori importanti pentru dezvoltarea Esplanada - cea mai mare banca germana Deutsche Bank si cel mai mare grup financiar ungar OTP.



Proiectul ar urma sa se desfasoare pe un teren de 110.000 mp, situat in zona Unirii, intre sediul Bancii Tiriac si Biblioteca Nationala. Complexul ar urma sa cuprinda: 75.000 mp birouri, 20.000 mp hotel, 30.000 mp de locuinte, 40.000 mp spatii comerciale, 30.000 mp spatii cultura, sport, 110.000 mp parcari si 30.000 mp pentru administratie publica locala si centrala, potrivit MTCT.



Reprezentantii MTCT confirma selectarea companiei insa spun ca definitivarea parteneriatului ar putea fi amanata un timp.



"Nu s-au finalizat negocierile", a declarat Ileana Tureanu, secretar de stat in cadrul MTCT.



Tureanu a declarat ca intelegerea de parteneriat public-privat "nu se va semna pana la alegeri". Rearanjarea esichierului politic dupa 28 noiembrie ar putea aduce, astfel, noi amanari.



Negocierile pot dura pana la noua luni, potrivit MTCT, inainte de semnarea contractului.



Termenul final de depunere a ofertelor a fost 15 iulie, dupa care a urmat perioada de analiza, evaluare si selectare.



Reprezentantii TriGranit nu au dorit ca comenteze pe marginea informatiilor privind proiectul. Todd Cowan, directorul general al companiei, a declarat insa pentru Ziarul Financiar in urma cu cateva luni ca firma se uita " la mai multe oportunitati de dezvoltare pe Romania iar parteneriatul public privat cu Ministerul Transporturilor, in zona Unirii, este unul dintre ele".



In cadrul licitatiei pentru Esplanada, valoarea minima a investitiilor a fost stabilita la 350 de milioane de euro, iar terenul pe care va fi contruit complexul este evaluat la 26,57 milioane de euro.



Ridicarea unui complex multifunctional pe un teren nefolosit de 15 ani ar revigora zona de sud a Bucurestiului, defavorizata pana in prezent de investitorii imobiliari, si ar putea echilibra raportul de forte intre nordul Capitalei, intens solicitat de catre dezvoltatori, si sud.



TriGranit este una dintre cele mai importante firme de investitii imobiliare din Europa centrala si de Est, care are printre finantatori fondul de investitii AIG New Europe Fund, parte a grupului financiar american AIG, si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.



Compania are in portofoliu proiecte in valoare de peste 2 miliarde de euro, dintre care a finalizat deja constructii de 600 milioane de euro. In afara de Ungaria, TriGranit mai activeaza pe pietele din Slovacia, Cehia, Polonia, Slovenia, Romania si Croatia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO