Prima pagina

TriGranit: Romania va intrece Ungaria la PIB/loc.

15.10.2007, 22:28 23

Romania va depasi pana in 2010 Ungaria, in ceea ce priveste Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, crede Sandor Demjan, presedintele TriGranit si cel mai bogat om din Ungaria, care mizeaza pentru urmatorii ani pe investitii de 2-3 miliarde de euro pe piata locala.
"Romania este in pozitia in care va depasi cu siguranta Ungaria, in acest deceniu, in ceea ce priveste standardul de viata, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor, rata de crestere economica si fluxurile de capital", a declarat Demjan publicatiei maghiare Portfolio.
Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei a fost mai mare, in valoare absoluta, decat cel al Ungariei pentru prima data in 2006, (97 mld. euro fata de 89 mld. euro). Cu toate acestea, PIB-ul pe cap de locuitor din Romania era anul trecut jumatate comparativ cu cel din Ungaria (4.482 euro fata de 8.851 euro). In aceste conditii, pentru a depasi Ungaria la acest coeficient (PIB per locuitor), Romania va trebui sa-si dubleze PIB-ul in urmatorii patru ani.
TriGranit, detinuta de oameni de afaceri maghiari si canadieni, precum si de fondul austriac de investitii Immoeast, care detine o participatie de 25%, are doar circa 5% din investitii indreptate spre Ungaria, principalele piete pe care opereaza fiind Rusia si Polonia, urmate de Romania.
Compania a inaugurat saptamana trecuta centrul comercial Polus Center Cluj, care a implicat investitii de 140 de milioane de euro, si a inceput dezvoltarea unui proiect similar la Constanta, ambele dezvoltari fiind vandute catre Immoeast pentru aproape 400 de milioane de euro.
Totodata, TriGranit a anuntat preluarea unui teren in Brasov pe care va construi un alt mall si este implicata in proiectul Esplanada din Capitala, estimat la 800 de milioane de euro. TriGranit este activa in 11 tari din Europa Centrala si de Est, avand investitii finalizate de circa doua miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO