Prima pagina

UBS devine optimista: Slabirea leului ar putea fi benefica

UBS devine optimista: Slabirea leului ar putea fi benefica

Click pentru imaginea intreaga

13.02.2008, 18:48 17

O depreciere controlata a leului se va dovedi in cele din urma benefica pentru economie, in conditiile in care va restabili echilibrul in sistem si va elimina ceea ce noi credem ca sunt "temeri exagerate" privind amenintarile potentiale pentru perspectivele de crestere ale Romaniei, afirma analistii celei mai mari banci elvetiene UBS.
Evaluarile marcheaza o adevarata rasturnare de optica privind Romania, dupa ce din vara trecuta analistii UBS adoptasera unul dintre cele mai pesimiste tonuri in comentariile asupra riscurilor care ameninta economia: tara unde totul ar putea s-o ia razna, ceva trebuie sa cedeze in urmatoarele 18 luni, niciun semn de ajustare interna - titra un raport al UBS emis la sfarsitul verii trecute, ajuns inclusiv pe masa guvernatorului BNR si care incepuse sa-i ingrijoreze pe investitori.
"Consideram ca evolutia actuala a economiei romanesti este nesustenabila, iar in conditiile in care nu suntem optimisti in privinta unor ajustari interne, credem ca o ajustare externa printr-o corectie de curs este necesara", afirma raportul. Nu in ultimul rand, UBS s-a numarat printre vocile care au penalizat Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, din cauza expunerii fata de Romania - considerata in toamna lui 2007 drept o piata devenita prea riscanta. Acum, UBS crede ca "expunerea bancilor straine fata de Romania este mai degraba o oportunitate decat o amenintare".
Actuala viziune a diviziei de cercetare a UBS apare dintr-o data colorata in nuante de roz care amintesc de tonul traditional optimist al analistilor Erste Bank, de pilda.
Deprecierea leului nu va afecta cresterea PIB, care va ramane solida, semnificativ peste 5%, ba va fi chiar benefica, Romania va depasi dezchilibrele, va continua convergenta cu UE, deficitul extern mare este un fenomen care se perpetueaza in cazul unor tari ca Spania sau Portugalia, datoria publica este foarte scazuta, ceea ce ii lasa Guvernului spatiu de manevra pentru depasirea oricaror probleme care ar putea aparea din cauza unei deprecieri/devalorizari a leului. Peste toate, UBS crede ca Romania, ca membru al UE, se bucura de stabilitate politica.
Tabloul descris acum nu mai are nimic in comun cu avertismentele privind riscul unor corectii drastice.
Ca element de noutate, analistii UBS aduc in discutie ideea unei "devalorizari a leului indusa de banca centrala."
"O depreciere/devalorizare a leului reprezinta cel mai probabil scenariu in viitorul previzibil, insa nu ar trebui sa afecteze perspectivele de crestere economica. O alunecare graduala a leului este mult mai probabila decat o devalorizare brusca, indusa de banca centrala", apreciaza analistii UBS.
Deprecierea brusca a leului a alimentat din plin cresterea inflatiei in ultimele luni, provocand inclusiv ratarea tintei angajate de BNR pe 2007, insa pe de alta parte corectia de curs poate servi obiectivelor de temperare a apetitului pentru credite in valuta precum si de atenuare a cererii de importuri. In ciuda episoadelor de panica create de cresterile rapide de curs aparute incepand din noiembrie 2007, BNR s-a abtinut de la interventii directe vadite in sprijinul leului, in ciuda efectului negativ asupra inflatiei. Ba mai mult, rezerva valutara a BNR a urcat cu inca 245 mil. euro in ianuarie.
Una peste alta, UBS considera acum ca "Romania va depasi dezechilibrele si va continua cresterea economica". "Credem ca economia Romaniei va continua procesul de convergenta cu UE, in conditiile in care PIB va continua sa urce, productivitatea se va imbunatati, iar valoarea nominala a PIB/locuitor se va apropia de media europeana."
La sfarsitul anului trecut, UBS s-a numarat printre cele trei banci de investitii care au castigat mandatul pentru intermedierea unei emisiuni de euroobligatiuni de pana la 1 mld. euro pentru Ministerul Finantelor.
Dintre intermediari mai fac parte Credit Suisse First Boston si EFG Eurobank. Finantele sunt asistate juridic de Bulboaca& Asociatii, iar UBS si CSFB de catre Badea Clifford Chance.
Desigur, UBS mentioneaza ca principala ingrijorare privind Romania este deficitul de cont curent care continua sa se umfle, atingand unul dintre cele mai ridicate niveluri din UE. Insa tot UBS mentioneaza ca fenomenul a fost observat in majoritatea economiilor emergente.

Diametral opuse

August 2007: Romania este tara unde totul ar putea s-o ia razna. Consideram ca evolutia actuala a economiei romanesti este nesustenabila, iar in conditiile in care nu suntem optimisti in privinta unor ajustari interne, credem ca o ajustare externa printr-o corectie de curs este necesara.
Ianuarie 2008: Credem ca economia Romaniei va continua procesul de convergenta cu UE, in conditiile in care PIB va continua sa urce, productivitatea se va imbunatati, iar valoarea nominala a PIB/locuitor se va apropia treptat de media europeana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO